Historisk arkiv

Støre oppfordrer Iran til løslatelse av kvinneaktivister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre oppfordrer Iran til å løslate alle kvinneaktivistene som ble arrestert søndag. – Fengslingen er en krenkelse av iranske kvinners rett til ytringsfrihet, sier Støre.

I Teheran ble 33 kvinneaktivister arrestert da de deltok i en fredelig solidaritetsdemonstrasjon utenfor den islamske revolusjonsretten 4. mars. 30 av disse er løslatt, men tre av de mest sentrale kvinnerettsforkjemperne i Iran sitter fortsatt fengslet. Dette er kvinner som blant annet har stått sentralt i kampen mot steining i Iran.

- Jeg oppfordrer iranske myndigheter til umiddelbart å løslate kvinnene. Fengslingen  er en krenkelse av iranske kvinners rett til ytringsfrihet og til å markere sine synspunkter gjennom fredelige demonstrasjoner, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

De siste årene har iransk sikkerhetspoliti oppløst alle former for forsamling i parker og på offentlige steder for å hindre forsøk på å markere kvinnedagen.

Demonstrasjonen kvinnene deltok i var lovlig i henhold til den iranske grunnloven. Iran har sluttet seg til FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter som slår fast at staten har en plikt til å respektere og beskytte ytringsfrihet og forsamlingsrett for alle innbyggere – uavhengig av kjønn, etnisitet eller på annet grunnlag. Iran oppfordres derfor til å respektere kvinnenes rett til fredelig demonstrasjon og ytringsfrihet.

Utenriksminister Støre oppfordrer i tillegg Iran til å slutte seg til og respektere FN-konvensjonen CEDAW som skal motvirke alle former for kvinnediskriminering.