Historisk arkiv

Barents 2020-satsing: Trygge rammer for virksomhet i Barentshavet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det Norske Veritas (DNV) skal lede arbeidet med å harmonisere industristandarder for helse, miljø og sikkerhet for Barentshavet. Prosjektet, som ble lansert i Tromsø i dag, er det første store miljøprosjektet under regjeringens kunnskapssatsing i nord, Barents 2020.

Det Norske Veritas (DNV) skal lede arbeidet med å harmonisere industristandarder for helse, miljø og sikkerhet for Barentshavet. Prosjektet, som ble lansert i Tromsø i dag,  er det første store miljøprosjektet under regjeringens kunnskapssatsing i nord, Barents 2020. 

- Dette prosjektet følger opp en viktig del av nordområdestrategien, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. - Myndighetenes regelverk for petroleumsvirksomhet er forskjellig på norsk og russisk side. At industrien selv tar tak i utfordringene og vil samarbeide over grensene er en del av nordområdesatsingens metode og noe regjeringen gjerne støtter og medvirker til, sier utenriksministeren,  som legger til at dette arbeidet også er en oppfølging av den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet. - Dette arbeidet vil bedre sameksistensen av aktiviteter knyttet til fiskeri, petroleum og transport i sårbare havområder, sier utenriksministeren.

- Barentshavet er vårt felles hav og det er derfor viktig å ha en høy standard på HMS, sier olje- og energiminister Odd-Roger Enoksen. – Et samarbeid på dette området vil derfor være til gjensidig nytte i den videre utvikling av et område med sårbar natur og kaldt klima.

Standardene skal bidra til et sikkerhetsnivå som minst er på linje med det som gjelder for Nordsjøen, og som i tillegg tar høyde for de krevende forholdene i nord. Målet er å komme fram til ett sett med industristandarder som skal gjelde på begge sider av den norsk-russiske grensen og omfatte helse, miljø og sikkerhet. Det er også et mål å komme fram til standarder som oppleves som relevante for leverandør-industriene, både i Norge eller Russland.  

- Det norske Veritas er en viktig samarbeidspartner med et unikt nettverk og omdømme i Russland. Det er viktig at et slik initiativ drives fram av industrimiljøene selv, sier Støre. 

Prosjektet skal gå over tre år med en ramme på 27 millioner kroner. Norske myndigheter finansierer de to første fasene (ca 10 millioner kroner). I den siste fasen skal industrielle aktører delta med halve finansieringen.