Historisk arkiv

FN vedtok norsk forslag om MR-forsvarere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs menneskerettighetsråd vedtok i går et forslag fremmet av Norge om å fornye mandatet til FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforsvarere med tre nye år.

- Det har vært en merkesak for Norge i flere år å støtte arbeidet for menneskerettighetsforsvarerne, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

Formålet med mandatet er å gi beskyttelse til menneskerettighetsforsvarere – grupper og enkeltpersoner som Shirin Ebadi og Aung San Suu Kyi – som ofte med fare for egen sikkerhet, står opp for menneskerettighetene.  

- At vi nå har sikret fortsatt bred støtte i FN til dette mandatet er viktig for deres videre arbeid. Dette er modige kvinner og menn som gir håp til andre som lever i undertrykkelse og derfor er viktige for endring, sier utenriksminister Støre.  

Mange land ønsker å begrense menneskerettighetsforsvarernes virksomhet og handlingsrom. Det var derfor svært krevende å oppnå enighet om teksten, som ble enstemmig vedtatt i FNs menneskerettighetsråd. Spesialrapportøren gjennomfører landbesøk og reagerer på en lang rekke henvendelser fra menneskerettighetsforsvarere fra hele verden. 

- Vedtaket danner et godt grunnlag for det viktige arbeidet FNs spesialrapportør skal utføre for å beskytte menneskerettighetsforsvarere. Mandatet er et viktig ledd i å styrke det internasjonale samfunnets evne til å reagere på menneskerettighetsbrudd og undertrykking, sier utenriksminister Støre.