Historisk arkiv

Norsk representant utnevnt i nordisk grensehinderforum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Tidligere statsråd, stortingsrepresentant og riksrevisor Bjarne Mørk Eidem er utnevnt til norsk representant i det nordiske Grensehinderforumet.

Tidligere statsråd, stortingsrepresentant og riksrevisor Bjarne Mørk Eidem er utnevnt til norsk representant i det nordiske Grensehinderforumet.

Grensehinderforumet ble etablert av de nordiske samarbeidsministre i oktober 2007 på bakgrunn av et initiativ fra de nordiske statsministrene. Forumets hovedoppgave er å identifisere grensehindre av enhver type som hindrer, umuliggjør eller forvansker privatpersoners eller selskapers mobilitet og aktiviteter over grensene i Norden. Arbeidet med fjerning av grensehindre har i flere år vært et prioritert spørsmål for de nordiske regjeringene.

Forumet ledes av den finske ambassadør Ole Norrbäck. Han rapporterer sammen med Nordisk Råds generalsekretær til de nordiske statsministrene om arbeidet med grensehindre. Forumet arbeider selvstendig og direkte mot det politiske systemet og forvaltningen både på nasjonalt og nordisk plan.

Grensehinderforumet skal være en pådriver i arbeidet med å fjerne grensehindre samt bidra til forbedret tilgang på informasjon.

Mørk Eidem er en politiker med lang erfaring fra Stortinget. Han har vært fiskeriminister samt medlem av presidentskapet. Han har tidligere erfaring fra nordisk samarbeid, både som samarbeidsminister og som medlem i flere perioder av Nordisk Råd. Han har også vært leder av Nordisk Råds organisasjonskomite for internasjonalisering og effektivisering. De siste femten årene har han vært daglig leder for Riksrevisjonen.