Historisk arkiv

Bred støtte til forhandlinger om forbud mot klasevåpen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Initiativet for et internasjonalt forbud mot klasevåpen som ble tatt av regjeringen i fjor (Oslo-prosessen) går nå inn i en avgjørende sluttfase.

- Et forbud mot klasevåpen som har uakseptable humanitære konsekvenser handler om å oppfylle vår humanitære forpliktelse til å stanse bruken av et våpen som rammer sivile og hindrer utvikling. Konferansen i Wellington har samlet bred støtte både fra land som er rammet og land som selv har klasevåpen. Vi har nå et godt utgangspunkt for forhandlingene i Dublin, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Over 100 land deltok på den fjerde konferansen i Oslo-prosessen som ble holdt fra 18. til 22. februar i Wellington på New Zealand.  Mer enn 80 land sluttet seg umiddelbart til Wellington-erklæringen om å forhandle ferdig en ny internasjonal avtale som forbyr bruk av klasevåpen som har uakseptable humanitære konsekvenser og som sikrer støtte til ofre.

- New Zealand har gjennomført konferansen i Wellington på en særdeles vellykket måte som har innfridde alle våre forventninger.  Resultatet viser at det er bred støtte til å forhandle frem en internasjonal avtale i tråd med Oslo-erklæringen, sier Støre.

Norge vil fortsette det brede samarbeidet med ulike grupper for å mobilisere støtte til prosessen og sikre et godt og realistisk resultat i forhandlingene i Dublin i mai.