Historisk arkiv

EU opphever antidumpingtiltakene mot norsk laks

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

EUs ministerråd har i dag besluttet å oppheve antidumpingtiltakene mot norsk oppdrettslaks med virkning fra 20. juli. Dette betyr at de tiltakene som EU innførte 21. januar 2006 i sin helhet er fjernet.

EUs ministerråd har i dag besluttet å oppheve antidumpingtiltakene mot norsk oppdrettslaks med virkning fra 20. juli. Dette betyr at de tiltakene som EU innførte 21. januar 2006 i sin helhet er fjernet. Tiltakene hadde opprinnelig en varighet på fem år og innebar innføring av en minste importpris på 2,80 euro/kg på hel norsk laks og andre minste importpriser på laksefileter mv.

- Norge har hele tiden ment at tiltakene mot norsk laks ikke var berettiget noe også WTO bekreftet. Jeg er glad for at EU oppfyller sine WTO-forpliktelser og nå opphever tiltakene slik at situasjonen for norsk laks på EU-markedet blir normalisert, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge brakte tiltakene inn for tvisteløsning i WTO. Mens tvistesaken pågikk i WTO igangsatte EU-kommisjonen en gjennomgang av tiltakene. I denne gjennomgangen konkluderte EU med at det ikke er grunnlag for å fortsette tiltakene da det verken ble funnet dumping eller påvist fare for ny dumping.

- Vi er glad for at målrettet innsats fra norske myndigheter og oppdrettsnæringas side har vunnet fram. At vi har normale handelsvilkår på vårt største enkeltmarked, har stor betydning for de hundrevis av virksomheter langs kysten som er avhengig av EU-markedet. Samtidig må vi være klare over at EU fortsatt vil overvåke markedssituasjonen, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.