Historisk arkiv

Solheim fornøyd etter enighet om folkeavstemning i Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Nå er det viktig at partene i Sudan gjør alt de kan for å løse de gjenværende problemene og at alle deler av fredsavtalen iverksettes, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

National Congress Party (NCP) og Sudan People’s Liberation Movement (SPLM) kunngjorde denne uken at de har forhandlet ferdig loven om Miljø- og utviklingsminister Solheim og president i Sør-Sudan, Salva Kiir, fra et møte i Sudan tidligere i år. Foto: UDfolkeavstemningen i 2011.

- Sudan står nå overfor viktige valg som vil avgjøre fredsprosessen. Det er gledelig at partene ser ut til å ha kommet til enighet om slike viktige spørsmål i fredsavtalen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som reiser til Sudan i januar sammen med statssekretær Ingrid Fiskaa.

Norge forutsetter at valgene av president, guvernører og lovgivende forsamlinger i april 2010 blir troverdige og gjennomført i tråd med fredsavtalen.

- Det må være en selvfølge at alle i Sudan skal ha rett til å uttrykke sin egen mening uten å stå i fare for å bli arrestert i forbindelse med fredlige demonstrasjoner, sier Solheim.

De to partene er nå enige om folkeavstemningen, framtiden for det oljerike grenseområdet Abyei og den framtidige statusen til delstatene Sør-Kordofan og Blånilen. Imidlertid er de ennå ikke enige om deler av valgloven og den nasjonale sikkerhetstjenesten. Det er heller ikke klart hvor grensen mellom Nord- og Sør-Sudan skal gå.

- Norge er villig til å bistå partene, særlig med hensyn til forhandlingene rundt oljesektoren. Det er noe partene ønsker, sier Solheim.

Pressekontakt: Pressevakten for utviklingssaker: 913 95 000 (ikke sms).