Forsiden

Historisk arkiv

Norge og USA bygger sykehus for voldtektsofre i DR Kongo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge og USA går sammen om å bygge et sykehus for ofre for seksualisert vold i Øst-Kongo. Utenriksminister Hillary Clinton annonserte det nye norsk-amerikanske samarbeidet da hun besøkte Kongo denne uken.

Norge og USA går sammen om å bygge et sykehus for ofre for seksualisert vold i Øst-Kongo. Utenriksminister Hillary Clinton annonserte det nye norsk-amerikanske samarbeidet da hun besøkte Kongo denne uken. - Situasjonen for kvinner i Øst-Kongo er prekær. Samarbeidet med USA er viktig for å styrke kampen mot seksualisert vold, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Hundretusener av jenter og kvinner og et økende antall menn er blitt utsatt for grove voldtekter i konflikten som har herjet i Kongo det siste tiåret. I Øst-Kongo, et område på størrelse med Frankrike, er det i dag kun ett sykehus som kan hjelpe de som er hardest rammet.

- Svært mange kvinner har ikke tilgang til medisinsk hjelp og lever med alvorlige fysiske og psykiske skader. Avstandene er enorme og veiene få og dårlige. USA og Norge vil nå bygge et sykehus slik at flere ofre kan få hjelp, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Hillary Clinton og jeg ble enige om å trappe opp vårt samarbeid mot seksualisert vold og for kvinner og barns helse da vi møttes i mars. Sykehuset i Kongo er et konkret eksempel på samarbeidet mot seksualisert vold. Clinton og jeg er også enige om behovet for konkrete tiltak for å straffeforfølge overgriperne. I dag er risikoen for å bli tatt for slike forbrytelser svært liten, sier utenriksministeren.

FN har i konsultasjon med kongolesiske myndigheter og organisasjoner utarbeidet en strategi for å bekjempe seksualisert vold. Denne innholder omfattende tiltak for styrking av rettsvesenet og disiplinering av hæren. Norge er aktivt involvert i gjennomføring av denne strategien.