Historisk arkiv

Norge reagerer på homofilidom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I en felles uttalelse med EU er Norge bekymret etter at et homofilt par i Malawi er dømt til 14 års fengsel.

Tiwonge Chimbalanga og Steven Monjeza har vært fengslet siden de forlovet seg offentlig i romjulen 2009. Denne uken ble de dømt for homofil atferd og «grov uanstendighet». De fikk 14 års fengsel, som er lovens strengeste straff. Paret anker til høyesterett, og dommen derfor ikke  rettskraftig.

- Norge beklager domfellelsen av det malawiske paret Tiwonge og Steven. Det er kritikkverdig at de to blir straffet fordi de ønsker å leve sammen i kjærlighet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Norge og EU er bekymret for homofobien og diskrimineringen på grunnlag av seksuell orientering i Malawi. I uttalelsen tar landene avstand fra dommen og påpeker at dette ikke bare er i strid med vern av menneskerettigheter, men også i strid med internasjonale forpliktelser Malawi har påtatt seg.

Les hele uttalelsen her.

- Jeg er bekymret for at Malawi nå vekker til live en sovende lovparagraf. Det kan skape et mønster for å straffeforfølge mennesker på grunn av seksuell orientering. Norge mener det ikke er i tråd med menneskerettighetene, sier Solheim.

Utviklingsministeren tok opp saken med myndighetene i mars da han besøkte Malawi. Den norske ambassaden i Malawi har fulgt saken tett, og støtter en rekke tiltak som bidrar til at homofile får en bedre livssituasjon i landet.

Pressekontakt: Informasjonssjef  Trond Viken, mobil 992 18 303, trv@mfa.no