Historisk arkiv

Utenriksministeren i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksministeren innledet 4. mars et besøk til Afghanistan. - Besøket er en del av min løpende kontakt med afghanske myndigheter og med norsk sivilt og militært personell i Afghanistan, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksministeren innledet i dag et besøk til Afghanistan. - Besøket er en del av min løpende kontakt med afghanske myndigheter og med norsk sivilt og militært personell i Afghanistan, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

Utenriksministeren vil ha politiske samtaler med president Karzai og den nyutnevnte utenriksministeren Rassoul, innenriksminister Atmar, nasjonal sikkerhetsrådgiver Spanta og leder for det uavhengige direktoratet for lokalt styresett Popal. 

- Oppfølgingen av London-konferansen vil stå sentralt i de politiske samtalene. Politiske reformer, godt styresett og korrupsjonsbekjempelse, reintegrering, forsoning og menneskerettighetsspørsmål vil være viktige spørsmål i samtalene, sier utenriksministeren.

Støre kommer til Kabul etter å ha gjennomført politiske samtaler i India og Pakistan.

- Det er viktig å se utviklingen i Afghanistan i et regionalt perspektiv. Nabolandene må med for å oppnå stabilitet i Afghanistan og det er viktig for meg å forstå regionen fra de ulike aktørenes perspektiv, sier utenriksministeren. 

- Det finnes ingen militær løsning på Afghanistans utfordringer. Den må finnes politisk i Afghanistan, og den må utvikles av afghanere. Men Afghanistans naboland og det internasjonale samfunn må støtte opp om slike politiske prosesser, sier Støre. 

Norge er i Afghanistan sammen med Nato-allierte for å bidra til stabilitet, sikkerhet og utvikling på anmodning fra FNs sikkerhetsråd og afghanske myndigheter. Norge er en av de største bidragsyterne til sivil gjenoppbygging med et bidrag på rundt 750 millioner kroner for 2010. Hovedinnsatsområdene er utdanning, godt styresett og landsbygdutvikling.

 Pressekontakt: Kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen, mobil 971 64 843