Historisk arkiv

FN vil granske menneskerettsbrudd i Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs menneskerettighetsråd fordømmer i skarpe ordelag syriske myndigheters bruk av vold og krever gransking av brudd på menneskerettighetene i landet.

- Dette er et kraftig budskap til syriske myndigheter om å stanse voldsbruken og til de ansvarlige for overgrep og menneskerettsbrudd om at de vil bli holdt ansvarlige, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

FNs menneskerettighetsråd gjennomførte fredag en spesialsesjon om situasjonen i Syria i lys av den dramatiske situasjonen i landet. Møtet ble ledet av Norges ambassadør Bente Angell-Hansen.

Rådet vedtok med solid flertall en resolusjon som krever at syriske myndigheter stanser voldsbruken, respekterer grunnleggende menneskerettigheter, løslater alle samvittighetsfanger umiddelbart og åpner for humanitær hjelp. Resolusjonen er i tråd med det budskapet Norge fremførte i spesialsesjonen.

Rådet ga også FNs høykommissær for menneskerettigheter i oppdrag snarest mulig å gjennomføre en undersøkelse av overgrep og grove menneskerettsbrudd i Syria den senere tid. Målet er å få alle fakta på bordet og sikre at de ansvarlige stilles til ansvar.

Rådet forlangte videre at journalister og medier umiddelbart gis adgang til å rapportere fra Syria og at blokkeringen og sensuren av internett opphører.