Historisk arkiv

Libya må gi nødhjelpen adgang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kampene i Libya medfører store lidelser for sivilbefolkningen. - Det internasjonale samfunnet sender et klart budskap til regimet i Tripoli om at de ansvarlige for overgrep mot sivile vil bli stilt til ansvar, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Konflikten i Libya har de siste dagene tilspisset seg med krigshandlinger i stor skala. Kampene medfører store lidelser for sivilbefolkningen. - Det internasjonale samfunnet sender et klart budskap til regimet i Tripoli om at de ansvarlige for overgrep mot sivile vil bli stilt til ansvar, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

FNs høykommissær for menneskerettigheter vil neste uke starte arbeidet med å granske overgrepene mot sivilbefolkningen i Libya. Sjefsanklageren til Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) har også varslet at domstolen vil iverksette undersøkelser.  

- Jeg er dypt bekymret over at libyske myndigheter ikke gir FN og det internasjonale Røde Kors adgang for å vurdere situasjonen i Vest-Libya og gi livreddende nødhjelp. Dette er et klart brudd på internasjonal humanitær rett, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

Partene i konflikten har plikt til å respektere internasjonal humanitær rett. Dette betyr blant annet at de må skille mellom militære mål og sivile og effektivt beskytte sivilbefolkningen. 

Den humanitære situasjonen i Libyas naboland som følge av konflikten er også fortsatt kritisk. FN gjør en meget god humanitær innsats i grenseområdene til Tunisia og Egypt. Mer enn 100.000 gjestearbeidere er hittil evakuert til sine hjemland. 

- Det internasjonale samfunn må stå samlet i sin motstand mot libyske myndigheters brutalitet og manglende respekt for folkeretten. Spesielt viktig er det at aktører i regionen som Den afrikanske union og Den arabiske liga tar initiativer som kan hjelpe sivilbefolkningen i Libya og bidra til en varig løsning på konflikten, sier Støre.