Historisk arkiv

Positivt at Sri Lanka offentliggjør egen rapport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Sri Lankas forsoningskommisjon kommer med en rekke anbefalinger i sin nye rapport. – Rapporten er viktig og vil bli lest nøye, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Sri Lankas forsoningskommisjon kommer med en rekke anbefalinger i sin nye rapport. – Rapporten er viktig og vil bli lest nøye, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Den 400 sider lange rapporten tar for seg perioden fra våpenhvileavtalen ble inngått i 2002 til krigens slutt i 2009. 

– Det er positivt at sluttrapporten fra Sri Lankas egen forsoningskommisjon nå er offentliggjort. Rapporten har mange betydningsfulle tilrådninger, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

Rapporten kommer med anbefalinger på en rekke områder. Det dreier seg blant annet om politisk løsning, maktdeling, forsoning, forbedring av situasjonen for menneskerettighetene, styrking av den sivile administrasjonen og reduksjon av det militære engasjementet innenfor sivile aktiviteter. 

– Når det gjelder hvem som har ansvaret for at mange sivile ble drept i krigens siste fase, er det fortsatt mange spørsmål som står ubesvarte og må belyses. Norge oppfordrer Sri Lanka til å etterforske dette på en ansvarlig måte, sier Støre. 

Norge oppfordrer også Sri Lankas regjering til å iverksette anbefalingene i rapporten. 

– Det vil ha stor betydning for folk på Sri Lanka som trenger forsoning og en politisk løsning etter så mange år med krig. Norge vil gjøre vårt for å bidra til at anbefalingene blir fulgt opp, sier Solheim.

Pressekontakt: Pressevakten for utviklingssaker, tlf 913 95 000.

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 41. Det er det samme som i en vanlig avistekst. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.