Historisk arkiv

Norge bekymret over at Pakistan gjenopptar henrettelser av dødsdømte fanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg er bekymret over at den nye pakistanske regjeringen nå ønsker å gjenoppta henrettelser av dødsdømte fanger, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Moratoriet som stoppet henrettelser av dødsdømte ble innført i 2008 og utløp 30. juni i år. Den nye regjeringen i Pakistan har signalisert at den ikke ønsker å forlenge moratoriet.

- Jeg er bekymret over at den nye pakistanske regjeringen nå ønsker å gjenoppta henrettelser av dødsdømte fanger, sier utenriksminister Espen Barth Eide.  Moratoriet som stoppet henrettelser av dødsdømte ble innført i 2008 og utløp 30. juni i år. Den nye regjeringen i Pakistan har signalisert at den ikke ønsker å forlenge moratoriet.

- Norge tar sterk avstand fra bruken av dødsstraff. Vi vil ta opp saken med pakistanske myndigheter og oppfordre dem på det sterkeste til å forlenge moratoriet og arbeide for opphevelse av dødsstraff i Pakistan, sier Eide.

Den forrige pakistanske regjeringen innførte i 2008 et moratorium på henrettelser av dødsdømte i Pakistan. Med ett unntak har moratoriet hindret at dødsdømte er blitt henrettet. Dessverre ble det ikke innført moratorium på idømmelse av dødsstraff, og mellom 300 og 400 personer blir idømt dødsstraff hvert år. I følge den pakistanske uavhengige menneskerettighetskommisjonen, som Norge støtter, sitter over 8000 dødsdømte mennesker i pakistanske fengsler. 

Norge er dypt engasjert i arbeidet mot dødsstraff og arbeider for universell avskaffelse av straffeformen. Norge var én av hovedsponsorene bak den femte verdenskongressen mot dødsstraff, som fant sted i Madrid 12.-15. juni.