Historisk arkiv

Positiv enighet om samtaler i Kachin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen i Myanmar og opprørsgruppen Kio er enige om å videreføre samtaler om en fredelig løsning på den voldelige konflikten i Kachin-staten. – Det er oppmuntrende, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Regjeringen i Myanmar og opprørsgruppen Kio (Kachin Independence Organization) er enige om å videreføre samtaler om en fredelig løsning på den voldelige konflikten i Kachin-staten. – Det er oppmuntrende, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Partene kom med en felles uttalelse etter et møte 4. februar i Ruili i Kina. 

Det siste året har vi vært vitne til en meget positiv utvikling i Myanmar. Våpenhvileavtaler er undertegnet med ti av de væpnede gruppene. Vi ser begynnelsen på en forsoningsprosess mellom de etniske gruppene og Myanmars regjering. Norge har anerkjent denne fremgangen. 

Begge sider i Kachin-konflikten har nå ansvar for å ta modige valg, sette seg til forhandlingsbordet og forplikte seg til reell politisk dialog. Ved en eventuell våpenhvile i Kachin, vil det for første gang siden landets uavhengighet være landsdekkende våpenhvile. 

- Det er avgjørende at denne historiske muligheten til å skape varig fred i hele landet ikke går tapt, sier Eide.

Norge oppfordrer også partene til å slippe inn humanitær bistand til den konfliktrammede befolkningen. Norge er rede til å bidra med slik bistand.