Historisk arkiv

Nyttig gjennomgang av EØS-midlene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Det er positivt at Riksrevisjonen mener EØS-midlene bidrar til å styrke kontakten og samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene. Jeg er glad Riksrevisjonen ser at innsatsen er blitt mer konsentrert og målrettet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Det er positivt at Riksrevisjonen mener EØS-midlene bidrar til å styrke kontakten og samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene. Jeg er glad Riksrevisjonen ser at innsatsen er blitt mer konsentrert og målrettet, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Riksrevisjonen la i dag frem forvaltningsrevisjon av EØS-midlene. Målsettingene for EØS-midlene er å utjevne økonomiske og sosiale ulikheter mellom land i Europa, samt styrke kontakten og samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene. 

– Rapporten er en nyttig gjennomgang av arbeidet med EØS-midlene og støtter opp om de endringene departementet har tatt initiativ til, sier utenriksminister Eide. 

EØS-midlene er blitt et virkemiddel i norsk utenrikspolitikk og bidrar til samfunns- og demokratibygging i Europa. 

– Vårt bidrag fungerer som døråpner og skaper møteplasser og samarbeid i et omfang som ellers ikke hadde vært mulig, sier Eide. 

Riksrevisjonens rapport støtter opp om Utenriksdepartementets innføring av ny forvaltningsmodell. Rapporten konkluderer med at denne bidrar til å konsentrere innsatsen, at arbeidet med å måle resultater er blitt bedre og at samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene er styrket. 

Samtidig anbefaler Riksrevisjonen at det pågående arbeidet med resultatbasert styring styrkes ytterligere, at administrasjon og faglig assistanse følges opp og at forvaltningsmodellen vurderes med hensyn til kontrollbehov og resultatoppnåelse.

Utenriksdepartementet vil bruke undersøkelsen aktivt i det løpende arbeidet med å videreutvikle forvaltningen av EØS-midlene. Kvalitetssikring og resultatstyring vil fortsatt ha høy prioritet. 

– Innflytelse og kontroll på bruken av EØS-midlene er viktig for Norge. Derfor har vi styrket kapasiteten for kontroll- og risikostyring. For å oppnå dette er det nødvendig å bruke noe av støtten på administrasjon og faglig assistanse, sier Eide. 

Riksrevisjonens rapport og anbefalinger skal blant annet følges opp når representanter fra alle mottakerlandene og Transparency International samles til risikostyringsseminar i Oslo i neste uke.