Historisk arkiv

Viktig støtte til menneskerettighetsforkjempere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nasjonal lovgivning som begrenser menneskerettighetsforkjemperes legitime arbeid er uakseptabelt. Dette er budskapet i en resolusjon vedtatt i FNs menneskerettighetsråd i Genève basert på et norsk initiativ.

Nasjonal lovgivning som begrenser menneskerettighetsforkjemperes legitime arbeid er uakseptabelt. Dette er budskapet i en resolusjon vedtatt i FNs menneskerettighetsråd i Genève i dag basert på et norsk initiativ. 

- Vedtaket sender et viktig signal om støtte til alle modige personer som kjemper mot menneskerettighetsovergrep verden over, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Kjernebudskapet i resolusjonen er at nasjonal lovgivning må være i tråd med internasjonal menneskerettighetslovgivning og at den ikke kan misbrukes til å begrense menneskerettighetsforkjemperes legitime handlingsrom. 

Stater oppfordres til å legge til rette for at menneskerettighetsforkjempere skal kunne arbeide uhindret og uten å bli utsatt for trusler og trakassering.  Dette står i kontrast til situasjonen i mange land hvor menneskerettighetsaktivister er under et stadig sterkere press. 

- I tiden fremover er det viktig å arbeide for at vedtaket omsettes i faktiske resultater på bakken slik at situasjonen for menneskerettighetsforkjempere blir bedre, sier utenriksministeren. 

Resolusjonen som ble fremmet etter initiativ av Norge ble enstemmig vedtatt. Hele 64 land, fra alle regioner, tegnet seg som medforslagsstillere.

Menneskerettighetsforkjempere er enkeltmennesker og organisasjoner som kjemper mot diskriminering og for menneskerettigheter og rettferdighet verden over. Det handler om demokratiaktivister, journalister, forfattere, fagforeningsledere, advokater, forkjempere for lesbiske og homofiles rettigheter, forkjempere for religionsfrihet og religiøse minoriteters rettigheter.