Historisk arkiv

Svar på spørsmål om Camp Liberty

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Espen Barth Eide har svart på et spørsmål fra Øyvind Vaksdal (Frp) om forholdene i Camp Liberty i Irak.

Skriftlig spørsmål nr. 621 (2012-2013) 

Fra representanten Øyvind Vaksdal (Frp) til utenriksministeren:
Hvilke internasjonale initiativer vil utenriksministeren ta for å sikre menneskerettighetene og bedre de generelle forholdene for de iranske flyktningene i Camp Liberty i Irak? 

Utenriksministerens svar:
Situasjonen for medlemmene av Mujahedeen e-Khalq, som siden 1986 oppholdt seg i Camp Ashraf, har vært gjenstand for betydelig oppmerksomhet. Om lag 3100 av de 3200 innbyggerne i Camp Ashraf er nå flyttet over til Camp Liberty, hvor FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) arbeider med å avklare deres status. Mange av innbyggerne er allerede innvilget flyktningstatus og disse venter nå på omplassering til tredjeland.

I denne sammenheng er det viktig å være klar over at Camp Liberty er ment å være nettopp en transittleir i påvente av avklaring av status og deretter uttransport fra Irak. – Dette i motsetning til Camp Ashraf, som var en permanent bosetning med bymessig preg, bygget opp over mange år og beregnet på langtidsopphold. Camp Liberty ble tidligere benyttet av amerikanske soldater og den hygieniske og humanitære standarden er godt over den standarden man ofte finner i flyktningleirer. 

Siden Camp Liberty ligger i Irak, er det irakiske myndigheter som er ansvarlige for forholdene i leiren. Ifølge FN (Unami) gjør myndighetene en god jobb med å sørge for forsyninger av mat og vann og renovasjon, samt å sørge for ekstern sikkerhet for leiren. Vår ambassade i Amman mottar daglige rapporter fra uavhengige observatører i leiren og det foreligger, så vidt vi vet, ingen indikasjoner på brudd på menneskerettighetene. 

Norge vil likevel fortsette med å holde tett kontakt med UNHCR og Unami om situasjonen i leiren og situasjonen for personene som oppholder seg der.