Historisk arkiv

Svar på spørsmål om iranske flyktninger i Camp Liberty

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksministerens svar på spørsmål fra representanten Vaksdal (FrP) om sikkerheten og de generelle forholdene for de iranske flyktningen i Camp Liberty i Irak.

Skriftlig spørsmål nr. 801 (2012-2013)

 

Fra representanten Øyvind Vaksdal (Frp) til utenriksministeren:
På hvilken måte vil norske myndigheter følge opp sikkerheten og menneskerettighetene og de generelle forholdene for de iranske flyktningene i Camp Liberty i Irak.

Utenriksministerens svar:
Hva gjelder menneskerettighetene og de generelle forholdene for beboerne i Camp Liberty, viser jeg bl.a. til svarene på skriftlige spørsmål nr. 736 (2012-2013), nr. 621 (2012-2013), nr. 2022 (2011-2012) og nr. 1393 (2011-2012).

Når det gjelder sikkerheten har det vært min vurdering at irakiske myndigheter har ivaretatt den eksterne sikkerheten i umiddelbar omkrets av leiren på en god måte. Dette var dog ikke tilstrekkelig til å forhindre angrepet lørdag 9. februar 2013 som ble utført med raketter og bombekastere fra langt hold (se mine uttalelser hvor jeg fordømmer dette angrepet, pressemelding av 9.2.13).

Dessverre er ikke slike angrep uvanlig i dagens Irak, hvor fortsatt 200-300 mennesker blir drept i terroristaksjoner hver måned. Det er like fullt irakiske myndigheter som har ansvaret for sikkerheten, noe jeg understreket – jfr. den nevnte pressemeldingen – samme dag som angrepet fant sted og samtidig fremhevet at irakiske myndigheter umiddelbart måtte etterforske saken og stille de skyldige til ansvar.

I dialogen med irakiske myndigheter vil vi fra norsk side fortsette å legge vekt på irakiske myndigheters ansvar for sikkerheten i leiren og at de må gjennomføre tiltak som kan forhindre liknende angrep i fremtiden. Det bør også sørges for tilfluktsrom i leiren.

Som nevnt i tidligere svar, vil vi fortsette å holde tett kontakt med FNs organisasjon i Irak (UNAMI) og uavhengige observatører om forholdene i Camp Liberty, og med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om arbeidet for å avklare beboernes status og mulige omplassering til tredjeland.

Det sentrale i denne saken nå er at UNHCRs prosess blir gjennomført på en tilfredsstillende måte og så raskt som mulig. Norge har så langt tatt i mot syv beboere fra Camp Ashraf/Camp Liberty.