Historisk arkiv

Svar på spørsmål om sikkerheten for iranske flyktninger i Camp Liberty

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Espen Barth Eide har svart på et spørsmål fra Øyvind Vaksdal (Frp) om hva norske myndigheter gjør for å ivareta sikkerheten til iranske flyktninger i Camp Liberty i Irak.

Skriftlig spørsmål nr. 1247 (2012-2013)

Fra representanten Øyvind Vaksdal (Frp) til utenriksministeren:
Vil man fra norsk side ta initiativ for å ivareta sikkerheten for de iranske flyktningene i Camp Liberty i Irak samt bidra til at elementære menneskerettigheter i leiren blir ivaretatt og at flyktningene får nødvendig medisinsk hjelp? 

Utenriksminister Espen Bart Eides svar:
Hva gjelder sikkerheten og menneskerettighetene for beboerne i Camp Liberty, viser jeg også til svarene på skriftlige spørsmål nr. 966 (2012-2013), nr. 802 (2012-2013), nr. 736 (2012-2013), nr. 621 (2012-2013), nr. 2022 (2011-2012) og til tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støres svar på spørsmål om samme tema. 

Sikkerhetssituasjonen i Irak er generelt meget vanskelig. Den siste tiden er anslagsvis 100 mennesker drept hver uke i terrorangrep. Norge har overfor irakiske myndigheter hele tiden understreket deres ansvar for sikkerheten i Camp Liberty. Ifølge FN har irakerne innført flere tiltak for å sikre leiren. 

Når det gjelder medisinsk hjelp, finnes det ifølge FNs sendelag i Irak, Unami, en egen klinikk i leiren som tilbyr førstehjelp og behandling av enklere sykdommer og skader. For mer alvorlige sykdommer, som for eksempel kreft, blir beboerne henvist til det irakiske helsevesenet. Irakiske myndigheter sørger regelmessig for transport til sykehus i Bagdad for slik behandling. Spesialrepresentant for FNs generalsekretær i Irak, Martin Kobler, oppfordret i sin redegjørelse for Sikkerhetsrådet 21. mars i år lederne i Camp Liberty til å samarbeide med irakiske myndigheter om medisinsk behandling for beboerne. 

Som jeg har pekt på i tidligere svar, er det også viktig at beboerne i Camp Liberty samarbeider med FNs høykommissær for flyktninger i prosessen for vurdering av mulig gjenbosetting i tredjeland. I spesialrepresentant Koblers redegjørelse viste han til at beboerne, til tross for en rekke tilbud om gjenbosetting, ikke samarbeider tilstrekkelig om denne prosessen. Kobler oppfordret lederne i leiren om ikke å hindre at de beboere som ønsker det, får forlate stedet.