Historisk arkiv

Kunnskap om globalisering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kronikk i Dagsavisen

I en verden hvor lokale hendelser og utsagn kan gjøres globale og forstørres i løpet av et sekund, blir dialog og kunnskap om ulike kultur- og verdisystemer stadig viktigere, skriver utenriksministeren i en kronikk i Dagsavisen 05.11. (07.11.06)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Kunnskap om globalisering

Artikkel i Dagsavisen 05.11.06

I en verden hvor lokale hendelser og utsagn kan gjøres globale og forstørres i løpet av et sekund, blir dialog og kunnskap om ulike kultur- og verdisystemer stadig viktigere, skriver utenriksministeren.

***

Vi sier gjerne at ”verden er blitt mindre” og uttrykket ”globalisering” knyttes til overskridelse av distanser – både i tid og rom.

Et stort antall nordmenn ferierer utenfor Norges grenser og flytter utenlands for å studere eller arbeide. Norske bedrifter og offentlig forvaltning opererer på tvers av landegrensene. Kunstnere og kulturarbeidere deltar i prosjekter over hele kloden. Og i et flerkulturelt samfunn møter vi daglig nye impulser også på hjemmebane.

Moderne kommunikasjons- og informasjonsteknologi flytter mennesker, informasjon og fenomener – for ikke å si penger, varer, bakterier og opptøyer – lenger, raskere og mer umiddelbart videre enn tidligere. Og med internett er kontakten blitt interaktiv.

Samtidighet oppfattes gjerne som nærhet – men kan like gjerne bidra til distanse – noe vi har sett under karikatursaken. I en verden hvor lokale hendelser og utsagn kan gjøres globale og forstørres i løpet av et sekund – gjennom et lite tastetrykk – blir dialog og kunnskap om ulike kultur- og verdisystemer stadig viktigere. Og brubygging – og ikke bygging av murer – blir enda viktigere.

I motsetning til rask nyhetsformidling går bøker i dybden. Litteratur gir nøkler til å tolke og bedre forstå den verden vi lever i.

Gjennom et samarbeid med Pax forlag ønsker Utenriksdepartementet å gjøre nyere internasjonal tenkning om hvilke konsekvenser globaliseringen har for oss – som enkeltpersoner og som samfunn – tilgjengelig for et bredere norsk publikum. Kort fortalt: Vi vil støtte oversettelse til norsk av viktige bøker om dette viktige tema.

Globalisering betyr muligheter for mange. Men – og det er et men – ikke alle får del i veksten, utviklingen og de økte mulighetene. Våre internasjonale institusjoner ble laget for å mestre en annen tid. Friere konkurranse gir ikke alltid mer rettferdig konkurranse.

Vi ser også at grupperinger med ødeleggende motiver har nye muligheter til transnasjonal organisering og spredning – fordi vi er sårbare i en globalisert verden: Trusler kringkastes, våpen skifter eiere, frykt spres raskt, det handles med mennesker. Siden 2001 er internasjonal terrorisme for mange blitt et symbol på ”negativ globalisering”. Det samme har menneskehandel og krenkelse av arbeidstakernes rettigheter.

Internasjonal politikk har tradisjonelt handlet om det mellomstatlige. I dag griper håndteringen av mange politikkområder – innenriks og utenriks – direkte inn i hverandre, og skillet viskes ut.

Globalisering virker inn på utenrikspolitikken og har betydning for politikken i Norge på områder som for eksempel landbruk, kultur, utdanning, energi, miljø og helse. Alt dette har store konsekvenser for hele vår tenkning om politikk og samfunnsutvikling.

Kunnskap om disse komplekse sammenhengene er en forutsetning for å ta del i diskusjonene om norsk politikkutforming og Norges rolle internasjonalt. Og det er akkurat dette som er utgangspunktet for samarbeidet vi nå har inngått mellom Utenriksdepartementet og Pax forlag om oversettelse til norsk av globaliseringslitteratur.

Denne bokserien som vil bli kalt ”Mundus” – som betyr verden på latin – er viktig av flere grunner.

Først: Tilgjengelighet. Tilgang på informasjon er en demokratisk utfordring. Bokserien skal nå ut over gruppen av spesielt interesserte og spesielt språkkyndige.

Dernest: Behovet for et norskspråklig vokabular på et komplisert og stadig viktigere område i offentlig debatt. ”Mundus” er ment som et lite bidrag til utviklingen av det norske begrepsapparatet og av enda flere gode oversettere. Globalisering angår oss alle og bør derfor være begripelig – bokstavelig talt – for flest mulig.

Og for det tredje: Det er viktig å stimulere forskningen og kunnskapsutviklingen på dette feltet. Det er i Norge et stort engasjement i møtet med globale utfordringer. Forutsetningen for dette engasjementet – denne aktive deltakelsen – er oppdatert kunnskap om det internasjonale samfunn. Dette er både et spørsmål om hvordan Norges interesser best kan ivaretas i en omskiftelig verden – og et spørsmål om å definere, tolke og forstå hva som faktisk er Norges interesser.

Alt dette utgjør også bakteppet for utredningsprosjektet ”Norske interesser i en global verden” som Utenriksdepartementet nå tar initiativ til. Hensikten her er å belyse hvordan internasjonale rammevilkår i dag påvirker norske interesser, og hvordan Norge skal forholde seg i en verden hvor maktforhold, allianser, institusjoner og interesseforhold er i bevegelse – og hvor områder som for eksempel energisikkerhet og ressursforvaltning har stor geopolitisk tyngde.

Mitt ønske er å inkludere et bredt spekter av aktører i det sivile samfunn, forskere, fagbevegelse og mange andre miljøer til samtaler i ulike fora om våre viktigste utenrikspolitiske utfordringer.

Også i denne prosessen er tilgjengelig utenlandsk faglitteratur viktig. Vårt samarbeid med Pax kan bringe ny tenkning og nye perspektiver inn, tilgjengelig og forståelig for flere.

De to første titlene i serien ”Mundus” vil bli utgitt tidlig neste år og flere vil følge i årene som kommer. Hver bok er en invitasjon til å ta del i diskusjonen om Norges rolle – din og min rolle – i en globalisert verden.