Historisk arkiv

Viktig informasjon om saksbehandlingen av søknader om eksportlisens

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det er den enkelte eksportørs ansvar å påse at søknader om eksportlisenser blir innsendt i god tid før en eksport skal finne sted, at søknaden er korrekt utfylt og at alle vedlegg og dokumentasjon som kreves følger med.

Elektroniske søknader sendes til lisens@mfa.no.

Ved innsendelse av søknader gjelder følgende:

  • Departementet kan ikke ta stilling til ufullstendige søknader og vil bli umiddelbart returnert avsender. Ny og fullstendig søknad må fremlegges på nytt i sin helhet til lisens@mfa.no før departementet kan ta stilling til den aktuelle sak.
  • En fullstendig søknad må inneholde følgende:
    - søknaden i Excel-utgave
    - søknaden stemplet og undertegnet som fargeskannet pdf-fil
    - dokumentasjon i form av enten sluttbrukererklæring eller dokumentasjon som godtgjør sluttbruk, sluttbruker eller omstendighetene rundt leveransen som e.g. reparasjon, messe etc. i fargetskannetform iht. eksportkontrollens forskrift til gjennomføring av utførselsreguleringen for strategiske varer, tjenester og teknologiretningslinjer samt retningslinjer av 28. februar 1992 for Utenriksdepartementets behandling av søknader om eksport av våpen, militært materiell, samt teknologi og tjenester for militære formål 
  • Overskriften i e-posten ved innsendelse av elektronisk søknad må reflektere vareliste, mottakerland og utstyrskategori (f.eks. Søknad/Liste I/Sverige/Telekommunikasjon).
  • Et automatisk svar fra Seksjon for eksportkontroll sendes umiddelbart når e-post er mottatt. Dersom du ikke mottar et slikt autosvar, vennligst kontakt Seksjon for eksportkontroll på telefon 23 95 06 50.
  • Søknader om lisens blir behandlet i den rekkefølge de mottas.

Saksbehandlingstiden for utførselstillatelser kan variere, men i utgangspunktet må eksportører påregne minimum inntil ti arbeidsdager før en søknad er ferdig behandlet med forbehold om hvilket sluttbrukerland og sluttbruker utførselen skal gå til. Henvendelser om forhåndsvurderinger av lisensplikt og konkrete mottakerland krever ofte en omfattende saksbehandling. Avhengig av sakens kompleksitet må det i slike saker påregnes noe lengre behandlingstid.

Departementet understreker viktigheten av å søke i god tid før varene planlegges sendt fra Norge. Det kan ikke påregnes hastebehandling av søknader.

Vi anbefaler på det sterkeste at søknader i sin helhet sendes elektronisk til lisens@mfa.no i stedet for pr. post. Dette sikrer kortere behandlingstid.

Seksjon for eksportkontroll
Oktober 2012