Historisk arkiv

Botswana - suksesshistorie i Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Botswana er sammen med Kina og "de asiatiske tigrene" de landene i verden der økonomien har vokst raskest de siste 20 årene. Fra å være blant verdens aller fattigste land etter uavhengigheten i 1966, er Botswana nå kommet opp i kategorien mellominntekstland.

Botswana er sammen med Kina og "de asiatiske tigrene" de landene i verden der økonomien har vokst raskest de siste 20 årene. Fra å være blant verdens aller fattigste land etter uavhengigheten i 1966, er Botswana nå kommet opp i kategorien mellominntekstland. Utbredelsen av hiv og aids har vært blant de største i verden, men tallene for andel av den voksne befolkningen med sykdommen er nylig nedskrevet fra 35 prosent til 25 prosent.
 
Norge har siden begynnelsen på 70-tallet hatt et bredt bistandssamarbeid med landet. Det bilaterale bistandssamarbeidet har blitt utfaset grunnet landets økonomiske suksess, med unntak av et program i helsesektoren for bekjempelse av hiv og aids. I dag arbeider 13 nordmenn innenfor helsesektoren i Bostwana for å avhjelpe situasjonen med hiv og aids.
 
Botswana er et veladministrert og politisk stabilt samfunn. Utenrikspolitisk er landet meget vel anerkjent og tidligere president Masire var med og meglet fred i DR Kongo. Landet er som en av de mest respekterte landene i Southern African Development Community (SADC), blitt sete for organisasjonen.
 
Botswana er storeksportør av mineraler, herunder diamanter. Botswansk eksport til Norge anslås å bli på over 3 milliarder kroner i 2007, dette er i hovedsak nikkelplater til Xstrata Nickel, tidligere Falconbridge i Kristiansand, samt noe kjøtt. Botswana er det afrikanske land som eksporterer mest til Norge.
 
Landet mottar karakteren "A" i kredittrangering fra World Economic Forum, og er av Transparency International kåret til det minst korrupte landet i Afrika foran en rekke europeiske land.
 
Botswana er et godt eksempel på et land som ved uavhengigheten var blant de fattigste i verden, men møysommelig har bygd seg opp til å bli en suksesshistorie.