NOU 2002: 10

Førsteklasses fra første klasse— Forslag til rammeverk for et nasjonalt kvalitetsvurderingssystem av norsk grunnopplæring

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om noen av Læringssenterets oppgaver

Utdanningsstatistikk

UFD, Læringssenteret og SSB samarbeider om utdanningsstatistikken. Det meste av statistikken utarbeides av SSB. Læringssenteret har ansvaret for statistikk om søkere, inntatte elever og formidlede lærlinger i videregående opplæring, i tillegg til karakterstatistikk.

Det er tatt initiativ til forbedring og videreutvikling på områdene:

  • effektivisering og forbedring av innhenting, kvalitetssikring og publisering av eksamensstatistikk for grunnskolen.

  • samordning og forbedring av skoleregistrene i Norge, med utgangspunkt i skoleregisteret i Bedrifts- og foretaksregisteret i SSB.

Følgende prosjekter er igangsatt i samarbeidet mellom UFD, Læringssenteret og SSB:

  • Årlig statistisk analysepublikasjon om «Utdanning i Norge» erstatter publikasjonsserien Aktuell utdanningsstatistikk.

  • Økt web-publisering av aktuelle tema i Dagens statistikkartikler, (utdanningsstatistikken skal være pilotområde i utviklingen av SSBs brukerstyrte statistikkbank og det skal utarbeids en lommeutgave av utdanningsstatistikk i Norge på engelsk og norsk). Den statistiske analysepublikasjonen skal utarbeides i samarbeid mellom SSB, Læringssenteret og forskere fra utdanningssektoren.

  • Statistikkbanken er en brukerstyrt publiseringsdatabase som gjør det mulig for brukerne og selv lage ferdige tabeller på internett. Statistikkbanken skiller seg fra andre publiseringsprodukter ved at den gjør det mulig å publisere mer statistikk og utvikle bedre funksjonalitet. Statistikkbanken vil bl.a. gjøre det mulig å frigi mer detaljert statistikk, f.eks på skolenivå, i spesialtilpassede lukkede passordbeskyttede løsninger til offentlig planlegging eller forskning, uten å bryte med hensynet til vern av personer og oppgavegivere. Læringssenteret har tatt initiativ til at utdanningsstatistikken skal være et pilotområde i statistikkbanken, samtidig som Læringssenteret og UFD skal være pilotbrukere.

Nasjonal utdanningsdatabase

Ett nytt system for den individbaserte utdanningsstatistikken er under utarbeiding. Det nye systemet vil gjøre det enklere å publisere utdanningsstatistikk, utarbeide gjennomstrømningsanalyser og koble utdanningsstatistikk med annen individbasert statistikk som f.eks arbeidsmarkeds- og inntektsstatistikk. Prøvedatabasen er ferdig etablert, og er under utprøving i 2002. Eksempler på statistikk som enklere vil kunne utarbeides med den nye utdanningsdatabasen er

  • Kompetanse hos lærere og annet utdanningspersonell

  • Andel elever som gjennomfører videregående opplæring på normert tid

  • Tabeller over overganger mellom utdanning og arbeidsliv.

KOSTRA-prosjektet

Fra og med inneværende år deltar samtlige kommuner og fylkeskommuner i KOSTRA-prosjektet. Prosjektet omfatter statistikk for forholdet mellom ressursbruk og kvalitet i kommunal sektors tjenesteproduksjon. Statistikken publiseres i form av

  • Indikatorsett for prioriteringer

  • Dekningsgrader

  • Produktivitet

  • Utdypende tjenestetall vedrørende tjenesteproduksjon i kommunal sektor.

Statistikken er spesielt tilrettelagt for benchmarking mellom kommuner bl.a. ved at kommunene er inndelt i sammenlignbare grupper etter folketall, grad av frie disponible inntekter og grad av bundne kostnader, men statistikken gir ikke kostnadstall på skolenivå.

KOSTRA-prosjektet omfatter en vesentlig utvidelse av innholdet i statistikken for grunnskole og videregående opplæring, samtidig som regnskapsstatistikken er utvidet.

For å kunne oppnå best mulig kvalitet på Kostra, er det avgjørende at kommune- og skolesektoren bruker den aktivt i sin løpende styring og resultatoppfølging. For å tilrettelegge for dette har KRD flere utviklingsprosjekter knyttet til konkret bruk av KOSTRA-data, bl.a. KRDs kommunenettverk for effektivitet og fornyelse og forsøket med bruk av balansert målstyring i kommunene.

Forskning og evaluering

Læringssenteret iverksetter og følger opp forskning og evaluering innenfor to hovedkategorier:

  • Evaluering og/eller aksjonsforskning knyttet til nasjonalt initierte utviklingsprosjekter.

  • Forskning og utredning knyttet til nasjonale innsatsområder der det er behov for utdypende kunnskap.

Forskningsprosjektene lyses normalt ut gjennom en åpen anbudsrunde, men i enkelte tilfelle benyttes begrenset utlysning. Forskningsmiljøene velges ut fra gitte kriterier definert i kravspesifikasjon for prosjektet. Ved større prosjekter brukes også ekstern forskningskompetanse ved utvelgelse av miljøer. Prosjektene følges også av eksterne referansegrupper.

Til forsiden