Ot.prp. nr. 43 (2005-2006)

Om lov om endringer i friskoleloven og fagskoleloven

Til innholdsfortegnelse

5 Forslag til endringer i fagskoleloven

5.1 Høringsforslaget

Av dagens § 8 annet ledd i fagskoleloven følger at «Skoler som blir godkjent etter denne loven og som er godkjent etter lov 14. juni 1985 nr. 73 om tilskot til private grunnskular og private skular som gjev vidaregåande opplæring § 3 d) og e), og nye tilsvarende skoler, skal fortsatt ha tilskudd etter reglene i privatskoleloven.» De skoler som omfattes av denne bestemmelsen er skoler som gir yrkesrettet opplæring som ikke blir gitt ved videregående offentlige skoler, og reguleres i dag av friskoleloven kap. 6A.

I høringsutkastet la departementet frem forslag om følgende endringer i fagskoleloven:

§ 8 annet ledd skal lyde:

«Skoler som er godkjent etter denne loven innen 16. desember 2005, og som er godkjent etter friskoleloven, skal ha tilskudd etter reglene i friskoleloven.»

Dette innebærer at det ikke vil være noen nye fagskoleutdanninger som får rettskrav på støtte etter friskolelovens regler etter at høringsbrevet gikk ut. Bakgrunnen for forslaget er at departementet ser det som uheldig å få en bevegelse fra friskoleloven kap. 6A mot fagskoleloven i en situasjon der det skal foretas en avklaring mellom de to lovene, og finansieringsordningen for fagskolene skal utredes.

5.2 Høringsinstansenes syn

Flere høringsinstanser uttrykker bekymring for at tilskuddet etter reglene i friskoleloven vil falle bort ved en eventuell fagskolegodkjenning. Norske Fag- og Friskolers Landsforbund viser blant annet til at skoler har lagt ned mye arbeid i søknader til NOKUT, og at dette utviklingsarbeidet nå er bortkastet. Enkelte høringsinstanser stiller spørsmål ved det foreslåtte skjæringstidspunktet for lovendringen, 16. desember 2005, og mener at det er urimelig å kreve at et utdanningstilbud må være godkjent før tidspunktet for ikrafttredelse av lovendringen for å få rettskrav på finansiering. Enkelte andre høringsinstanser uttrykker imidlertid tilfredshet med at forholdet mellom friskoleloven og fagskoleloven skal vurderes.

5.3 Departementets vurdering

Departementet gjør i denne proposisjonen rede for behovet for en gjennomgang av friskoleloven. Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité har ved tidligere behandling av friskoleloven gitt merknader om behovet for å se friskoleloven og fagskoleloven under ett, jf. Innst. O. nr. 1 (2004-2005) om endringer i friskoleloven. Dette vil da skje gjennom en grundig vurdering av begge lover og grenseflaten mellom dem. Forståelsen av begrepet yrkesrettet utdanning vil måtte vurderes som et ledd i denne gjennomgangen.

I denne situasjonen vil det være uheldig å få en bevegelse fra friskoleloven til fagskoleloven. Slik dagens bestemmelse i § 8 annet ledd i fagskoleloven er utformet, ligger det til rette for en slik bevegelse. Departementet foreslår derfor at fagskoleloven endres, slik at det kun vil være friskoler som er godkjent etter fagskoleloven innen 16. desember 2005 som skal ha rettskrav på tilskudd etter reglene i friskoleloven.

16. desember 2005 (datoen da forslaget ble sendt på høring) er foreslått som skjæringstidspunkt for endringen i § 8 annet ledd fagskoleloven. Lovavdelingen har 30. januar 2006 gitt uttalelse om endringsforslaget i fagskoleloven. Etter Lovavdelingens syn har skoler som blir godkjent etter 16. desember 2005, men som ikke har startet opp, ingen rettsposisjon som er vernet etter tilbakevirkningsforbudet i Grunnlovens § 97. Lovavdelingen viser videre til følgende to momenter som taler mot at friskoler godkjent som fagskoler etter 16. desember 2005 skulle ha en rettsposisjon beskyttet av tilbakevirkningsforbudet:

«For det første vil de friskoler som eventuelt får slik godkjenning, være orientert om den forestående lovendringen. De bør være klar over konsekvensen av at lovendringen eventuelt blir vedtatt: De kan ikke drive fagskole med tilskudd etter friskoleloven. For det andre får disse skolene allerede tilskudd for å drive friskole. Forventningen de ikke får innfridd er å kunne endre drift til fagskole. De vil altså fortsatt kunne drive friskole.»

Den foreslåtte endringen i fagskoleloven vil i første omgang berøre de friskoler som er i en søknadsprosess for å få fagskolegodkjenning. Dette gjelder for seks skoler, hvorav fem kunstfagskoler og én dykkerskole. Også andre skoler med godkjenning etter friskoleloven kap. 6A er aktuelle i forhold til søknad om godkjenning etter fagskoleloven.

Departementet har bedt NOKUT gjøre det klart for skoler som har søknader om fagskolegodkjenning til behandling, at departementets forslag til lovendring innebærer at de kan fortsette å drive som friskole uavhengig av eventuell fagskolegodkjenning, og at de da ikke vil få endret finansiering som følge av den foreslåtte lovendringen. Skoler som i dag har finansiering etter friskolelovens kapittel 6A, vil imidlertid ikke lenger ha et rettskrav på finansiering etter reglene i friskoleloven dersom de aktiverer en fagskolegodkjenning, for eksempel ved at de bruker andre planer enn dem som lå til grunn for godkjenningen som friskole. I en situasjon hvor en skole har godkjenning både etter fagskoleloven og som friskole etter friskoleloven kapittel 6A, må skolen klargjøre om det er som fagskole eller som friskole den vil drive i fortsettelsen.

Departementet fremmer etter dette forslag om endring i fagskoleloven § 8 annet ledd i samsvar med forslaget i høringsbrevet. Ellers viser departementet til lovutkastet og merknadene i kapittel 7.