Ot.prp. nr. 82 (2003-2004)

Om lov om endringer i barneloven (felles foreldreansvar for samboende foreldre)

Til innholdsfortegnelse

7 Stortingsmelding nr. 29 (2002-2003) Forpliktende samliv og foreldreskap

I St. meld. nr 29 (2002-2003) vurderte Regjeringen regulering av samboeres rettigheter og plikter med utgangspunkt i Samboerutvalgets innstilling NOU 1999:25 Samboerne og samfunnet. Regjeringen understreket ekteskapet som den mest ønskelige samlivsform, men tok samtidig utgangspunkt i at lovgivningen vedrørende samboerskap har kommet langt og at samboere likestilles med ektefeller på en rekke rettsområder. Regjeringen foreslo i likhet med Samboerutvalget å videreføre dagens system der samboerskap lovreguleres på nærmere bestemte rettsområder og ikke på generell basis. Ytterligere lovgivning bør først og fremst begrunnes ut fra hensynet til barna og til balanse mellom rettigheter og plikter. Regjeringen foreslo at både samboerdefinisjonen og kravet til kontroll av opplysninger om samboerskap defineres nærmere på de respektive områdene. Det ble ikke foreslått å opprette et særskilt samboerregister.

Regjeringen foreslo ikke å følge opp Samboerutvalgets forslag om å fastsette farskap etter en felles erklæring. Det ble imidlertid foreslått å innføre felles foreldreansvar for samboere når farskapet er erkjent og godtatt skriftlig av mor og paret har erklært at de bor sammen. Det ble videre presisert at samboereklæringen bør kunne avgis på samme skjema som farskapserklæringen.

Regjeringen foreslo ikke endringer i dagens regel om at reelt enslige mødre ved fødselen har foreldreansvaret alene. Begrunnelsen er at moren i de fleste tilfeller vil ha hovedansvaret for barnet. Felles foreldreansvar som hovedregel ville pålegge mor søksmålsbyrden for å få foreldreansvaret alene. I dag er det far som må reise sak for å få del i foreldreansvaret. Slik bør det fortsatt være. Det er også mulig at flere ville nekte å oppgi farens navn hvis farskap automatisk ville føre til del i foreldreansvaret, fordi det er enklere å ikke oppgi farens navn enn å måtte reise sak for domstolen for å frata ham foreldreansvaret.

Stortinget sluttet seg til regjeringens forslag. Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti fremmet følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag til endringer om felles foreldreansvar for samboere når farskap er erkjent og partene har erklært at de bor sammen.» (anmodningsvedtak nr. 85)

Under behandlingen av Ot. prp. nr. 29 (2002-2003) om nye saksbehandlingsregler i barnefordelingssaker for domstolen mv våren 2003, berørte Familie-, kultur og administrasjonskomiteen også felles foreldreansvar. I Innst. O. nr. 96 (2002-2003) fattet komiteen følgende anmodningsvedtak (nr. 499):

«Stortinget ber Regjeringen fremme lovproposisjon som gir samboende foreldre foreldreansvar på lik linje med gifte.»

Problemstillingen om felles foreldreansvar for samboende foreldre er ikke ytterligere omtalt i innstillingen eller berørt i proposisjonen.