St.meld. nr. 40 (1999-2000)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 1998-99 og Norges OSSE-formannskap

Til innholdsfortegnelse

11 Forholdet til Middelhavspartnerne

De seks Middelhavspartnerlandene er Algerie, Egypt, Israel, Jordan, Marokko og Tunisia. Jordan kom med i mai 1998.

Bakgrunnen for OSSEs samarbeid med Middelhavslandene er å finne i Sluttakten fra Helsingfors av 1975, som fastslår at sikkerhet i Europa og sikkerhet i Middelhavsområdet er deler av et hele, og at arbeid med sikkerhetsspørsmål derfor også bør omfatte dette området.

Som innkommende formannskap fikk Norge delegert ansvaret for Kontaktgruppen med Middelhavspartnerlandene og det årlige Middelhavs-seminaret i 1998. Tilsvarende ledet Østerrike arbeidet i Kontaktgruppen i 1999. I 1998 fant det på Malta sted et eget seminar for kontakten med Middelhavspartnerlandene med emnet «Sikkerhetens menneskelige dimensjon». Seminaret i 1999, som fant sted i Jordan, var en oppfølging av Malta-seminaret. Fokus for diskusjonen her var iverksetting av forpliktelser innen den menneskelige dimensjon.

I forbindelse med utenriksministermøtet i Oslo i desember 1998 og toppmøtet i Istanbul i November 1999, ble det avholdt egne møter på ministernivå mellom troikalandene og Middelhavspartnerlandene. I juni 1998 vedtok Det faste råd å invitere Middelhavspartnerlandene til å besøke sendelagene og å sende observatører til valgovervåking i regi av OSSE/ODIHR. Formålet med dette tiltaket var å gi partnerlandene anledning til å gjøre seg bedre kjent med OSSEs feltaktiviteter. I erklæringen fra OSSE-toppmøtet i Istanbul ble det fattet vedtak om å knytte disse landene tettere til OSSEs arbeid gjennom blant annet en nærmere kontakt mellom de aktivitetene som involverer Middelhavspartnere og virksomheten i Det faste råd.

Til forsiden