St.meld. nr. 40 (1999-2000)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 1998-99 og Norges OSSE-formannskap

Til innholdsfortegnelse

8 OSSEs økonomiske dimensjon

8.1 Bakgrunn og utvikling

Arbeidet innenfor OSSEs økonomiske dimensjon er i løpet av de siste to årene blitt mer konkret. Fire viktige utviklingstrekk kan påpekes. For det første har medlemsstatene engasjert seg sterkere og dermed gitt mer konkrete retningslinjer for arbeidet. For det andre er OSSEs feltkontorer trukket aktivt inn. Nylig etablerte sendelag har fått spesifikke referanser til den økonomiske dimensjon i sine mandater. For det tredje har OSSE styrket samarbeidet betydelig med andre internasjonale organisasjoner som er aktive innen økonomi og miljø. Dette gjelder særlig FNs økonomiske kommisjon for Europa (ECE), men også Den europeiske utviklingsbanken (EBRD), Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), FNs miljøprogram (UNEP) og FNs utviklingsprogram (UNDP). For det fjerde er kontakten med OSSEs parlamentariske forsamling blitt tettere. Parlamentarikerforsamlingen deltar aktivt på seminarer innen den økonomiske dimensjon, samtidig som OSSEs økonomiske koordinator er trukket mer inn i organisering og gjennomføring av relevante begivenheter i regi av parlamentariker- forsamlingen.

8.2 Prioriteringer i 1998 og oppfølging

Etter at OSSE i mars 1998 fikk en egen koordinator for økonomi og miljø, ble det tatt initiativ til å forberede OSSEs årlige økonomiske forum på en mer systematisk måte ved å avholde forberedende seminarer. Det årlige forumet er den sentrale begivenheten innen den økonomiske dimensjon, der økonomiske og økologiske spørsmål av betydning for sikkerheten blir behandlet. Temaet for Det økonomiske forum 1998 var energi og sikkerhet. Europakommisjonen organiserte, i samarbeid med OSSE og i regi av det norske formannskapet, i april 1999 et seminar i Riga om regionalt energisamarbeid i Baltikum. Erklæringen fra OSSEs toppmøte i Istanbul pålegger den økonomiske koordinatoren - i samarbeid med formannskap, generalsekretæren og relevante sendelag - regelmessig å legge fram rapporter vedrørende mulige sikkerhetstrusler innen den økonomiske dimensjon.

8.3 Det norske formannskapets prioriteringer

En hovedprioritering for det norske formannskapet var å skjerpe fokus på aktiviteten innen den økonomiske dimensjon, og da særlig med tanke på at det økonomiske forum skal kunne gi konkrete bidrag til å styrke stabiliteten og sikkerheten i OSSE-området. Det ble lagt særlig vekt på Sentral-Asia. Det økonomiske forum i 1999 hadde miljø og sikkerhet som tema. Diskusjonen ble organisert rundt tre undertemaer: Energi og miljø, vannressurser og regionalt samarbeid og deltakelse i offentlige beslutningsprosesser/implementering av Konvensjon om tilgang til informasjon, allmenn deltakelse i beslutningsprosesser og klageadgang i saker vedrørende miljøet (Århus- konvensjonen). Det ble organisert fire forberedende seminarer. Seminarene, som dekket ulike regioner av OSSE-området, fant sted i Tashkent september 1998, Istanbul november 1998, Malta februar 1999 og Warnemünde april 1999.

I denne prosessen utkrystalliserte det seg to viktige temaer som man valgte å arbeide videre med: Demokratisk deltakelse i beslutninger om miljø, samt vannressurs- forvaltning og sikkerhet. Det er grunn til å tro at OSSE kan bidra til å øke oppmerksomheten omkring disse spørsmålene. Konkurransen om de begrensede vannressursene i Sentral-Asia gir bl.a. grunn til bekymring. OSSE har selv ikke kapasitet til å gjennomføre omfattende prosjekter, men anses å kunne spille en rolle som pådriver og tilrettelegger. Dessuten er OSSE den eneste av disse organisasjonene som arbeider med konfliktforebygging. Når det gjaldt vannressursforvaltning, var det bred enighet blant deltakerne på Det økonomiske forum i 1999 om at det var nødvendig med en sterkere innsats for å ta fatt på de mange uløste problemene, særlig i Sentral-Asia. Under Det økonomiske forumet 1999 ble det også organisert et møte i en spesiell arbeidsgruppe om miljøsikkerhet. Utgangspunktet for diskusjonen var NATO/CCMSs rapport om miljøsikkerhet i en internasjonal sammenheng.

I løpet av de siste par årene er frivillige organisasjoner i økende grad blitt engasjert i OSSEs økonomiske dimensjon. Dette har resultert i større aktivitet og deltakelse på møter, særlig hva angår miljørelaterte spørsmål. Frivillige organisasjoner har et stort potensial med hensyn til å utvikle bredere forståelse i befolkningen i nyetablerte land for betydningen av miljøskapende tiltak. Under det norske formannskapet ble det derfor lagt vekt på et godt samarbeid med slike organisasjoner.

Til forsiden