St.prp. nr. 66 (2001-2002)

Om valg av trasékorridor for Ringeriksbanen m.m.

Til innholdsfortegnelse

9 Samferdselsdepartementets vurdering og tilråding

Hovedhensikten med det plan- og utredningsarbeid som er gjennomført er å få frem et tilstrekkelig grunnlag for å velge én trasékorridor for «Bergensbanens forkortelse - Ringeriksbanen» som grunnlag for den videre planlegging.

Det er gjennomført et omfattende utredningsarbeid med utgangspunkt i de to trasékorridorene som Stortinget vedtok skulle utredes videre.

9.1 Vurdering av alternativene

En fremføring av en ny jernbaneforbindelse mellom Sandvika og Hønefoss er teknisk sett mulig i begge trasékorridorene.

Den gjennomsnittlige reisetiden mellom Oslo og Bergen er i dag ca. 7 timer (6 timer og 30 min. for de raskeste togene). Ved en innføring av krengetog vil reisetiden kunne reduseres til ca. 5 timer og 40 min. Mellom Oslo og Hønefoss er reisetiden i dag 1 time og 35 min. Ringeriksbanen vil sammenliknet med referansealternativet (dagens trasé med krengetog via Drammen), forkorte Bergensbanen (Hønefoss - Oslo) med ca. 58 km og vil ytterligere redusere reisetiden med tog mellom Hønefoss og Oslo med om lag 50 minutter. Ringeriksbanen og bruk av krengetog vil samlet sett redusere reisetiden mellom Oslo og Bergen med 1 time og 40 min. Total kjøretid Oslo - Bergen blir da 4 timer og 50 min.

Alternativet over Kroksund er om lag 4,5 km kortere enn alternativet over Åsa, men dette er ikke av vesentlig betydning for valg mellom alternativene når det gjelder måloppnåelsen om redusert reisetid mellom Oslo og Bergen.

Ringeriksbanen vil innvirke på miljøet i positiv retning ved at trafikk overføres fra fly og bil/buss til jernbane. De fysiske løsningene vil imidlertid medføre betydelige negative konsekvenser for miljø, naturressurser og samfunn.

Begge alternativer medfører store inngrep, men alternativet over Kroksund hvor linja går 11 km gjennom et åpent kulturlandskap er mest konfliktfylt. Deler av området er svært verdifullt hvor traseen kommer i direkte konflikt med automatisk fredede kulturminner og med et stort potensial for å avdekke funn av fornminner under dyrket mark.

Traseen over Kroksund vil gjøre inngrep i Viksåsen og gå nær Lamyra naturreservat og som begge er vernet ved kongelig resolusjon.

Kroksund og Storelva inngår i Nordre Tyrifjorden våtmarkssystem og deler av området er innlemmet i Ramsarkonvensjonen, en internasjonal avtale om vern av våtmarker. Trasékorridoren over Kroksund berører ikke Ramsarområdene direkte, men det rike våtmarksområdet kan bli påvirket av brukryssingene og gi redusert fugleliv samlet sett på grunn av kollisjonsfare og tap av næringsområder.

Kroksundalternativet gir mulighet for å anlegge flere stasjoner langs banen. Sett i et lengre tidsperspektiv og med utgangspunkt i generelle mål om en bedre samordning mellom areal- og transportplanleggingen kan utbyggingspresset og arealbehovet nær stasjonene bli større enn det som er lagt til grunn i konsekvensutredningen. Dette kan få relativt stor betydning for verdifulle jordbruksområder så sant en ikke gjennom den videre planlegging kan finne konfliktfrie utbyggingsarealer langs traseen.

Alternativet over Åsa gir mindre konsekvenser for naturmiljøet, men tunnelen mellom Åsa og Randselva krysser under Ultvedttjern naturreservat som er spesielt sårbart for drenering.

Ringeriksbanen vil bidra til at antall boliger utsatt for utendørs støy over 55 dBA vil kunne reduseres med 800-2000 boliger langs eksisterende bane.

Trafikkanalyser viser at reisetidsbesparelsen som følge av Ringeriksbanen vil kunne gi en økning i fjerntrafikken på om lag 180 000 reiser (20 %-25 %) i åpningsåret. Lokaltogtrafikken mellom Hønefoss og Oslo er i dag ubetydelig, men med en ny baneforbindelse vil jernbanen kunne ta 10-15 % av trafikken. Trafikkpotensialet er størst i korridoren over Kroksund.

Kostnadene for alternativet over Kroksund er beregnet til 3.500 mill. kr, mens kostnadene for alternativet over Åsa er om lag 700 mill. kr høyere. Nettonytte for de to alternativene er beregnet til henholdsvis -226 mill. kr og -1.009 mill. kr med et nytte/kostnadsforhold på hhv. 1,0 og 0,8.

9.2 Videre planprosess

Kommunedelplaner for begge traséføringer foreligger i de berørte kommuner. Hole kommune har i forbindelse med sluttbehandlingen uttalt at Kroksundalternativet er uakseptabelt med henvisning til nasjonale hensyn i forhold til kultur, miljø og landbruk og internasjonale hensyn i forhold til miljø. Kommunen vil likevel kunne samarbeide om en løsning over Kroksund dersom Stortinget går inn for dette.

Det er gjennomført en kvalitetssikring av kostnader og trafikkprognoser som er lagt til grunn for beskrivelsen og vurderingene av prosjektet slik disse er presentert i proposisjonen.

9.3 Samferdselsdepartementets tilråding

Samferdselsdepartementet mener at det beslutningsgrunnlaget som nå foreligger, gir et tilstrekkelig grunnlag for å foreta et valg mellom de to utredede trasékorridorer for Bergensbanens forkortelse mellom Hønefoss og Oslo slik Stortinget har bedt om. Jernbaneverket anbefaler at den videre planlegging av prosjektet bør ta utgangspunkt i korridoren over Kroksund. Samferdselsdepartementet er enig i at denne korridoren trafikalt sett er den beste med hensyn til jernbanens tilgjengelighet for lokalreisende og vil være den samfunnsøkonomisk beste løsningen basert på nyttekostnadsanalysene.

En fremføring av Ringeriksbanen over Kroksund fremstår imidlertid som en meget konfliktfylt trasé både med hensyn til landskap, kulturminner, naturmiljø og landbruksinteresser.

På grunn av de store negative konsekvensene for landskap, kulturminner, naturmiljø og landbruksinteresser som en realisering av Ringeriksbanen vil medføre, finner Samferdselsdepartementet etter en samlet vurdering ikke å kunne tilrå at korridoren over Kroksund legges til grunn for den videre planlegging. Samferdselsdepartementet vil derfor anbefale at den videre planlegging av Ringeriksbanen tar utgangspunkt i korridoren over Åsa, selv om denne har dårligere samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Denne korridoren vil likevel ha et trafikkgrunnlag på ca. 80 % av Kroksundalternativet. Åsakorridoren vil også kunne legge til rette for å etablere en tilfredsstillende lokaltrafikk mellom Hønefoss og Oslo. Fjerntrafikken Oslo - Bergen vil få like stor nytteeffekt av en Ringeriksbane over Åsa.

Ut fra det foreliggende utredningsmateriale mener imidlertid Samferdselsdepartementet det ikke vil være samfunnsmessig riktig å realisere prosjektet slik det nå foreligger. En rekke andre jernbaneprosjekter vil måtte prioriteres før det er aktuelt å bygge Ringeriksbanen. Det vises i denne sammenheng til de prioriteringer som er gjort i forbindelse med behandlingen av Nasjonal transportplan 2002-2011. Samferdselsdepartementet vil vurdere om det kan være andre aktuelle infrastrukturprosjekter langs Bergensbanen med større relativ nytte for jernbanetrafikken i forhold til investeringskostnader, økt kapasitet, redusert reisetid og som samtidig har mindre negative konsekvenser for nasjonale, regionale og lokale miljø-, landbruks- og kulturminneinteresser. En slik vurdering vil inngå i arbeidet med Nasjonal transportplan 2006-15.