Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Mangfold av litterære stemmer

Norge som gjesteland på bokmessen i Frankfurt er en unik mulighet til å vise frem bredden i norsk litteratur og å spre gleden ved å lese, særlig til barn og unge.

Statssekretær Marianne Hagen (t.h.) og forfatterne Lars Mytting, Anne B. Ragde og Pål «Moddi» Knutsen deltok under lanseringen av det rikholdige norske litteraturprogrammet i Tyskland i 2019 på bokmessen i Leipzig. Foto: Lars-Erik Hauge, UD
Statssekretær Marianne Hagen (t.h.) og forfatterne Lars Mytting, Anne B. Ragde og Pål «Moddi» Knutsen deltok under lanseringen av det rikholdige norske litteraturprogrammet i Tyskland i 2019 på bokmessen i Leipzig. Foto: Lars-Erik Hauge, UD

510 boktitler av forfattere fra Norge, samt bøker om Norge av norske og tyske forfattere, utgis på tysk i 2018 og 2019. Av disse er 229 nye oversettelser. 85 norske forfattere utkommer for første gang i tysk oversettelse i forbindelse med gjestelandprosjektet.

Programmet i gjestelandpaviljongen

På selve bokmessen fra 16. til 20. oktober har Norge en egen gjestelandpaviljong. Programmet i paviljongen inkluderer mer enn hundre forfattere som vil delta på lesinger og i samtaler og debatter om litterære, politiske og kulturelle tema. Dette inkluderer mangfold, likestilling, miljø og ytringsfrihet. Målet er å engasjere, overraske og glede både publikum og bransjefolk. Mer om programmet kan du lese her.

I tillegg til gjestelandpaviljongen, vil det foregå litterære aktiviteter andre steder på messeområdet. Norske forfattere vil også delta på de to festivalene BookFest og OpenBooks som pågår i Frankfurt by samtidig med bokmessen.

Oversikt over litteratur- og kulturprogrammet under bokmessen

Aktiviteter i hele Tyskland

Norske forfattere vil i hele 2019 reise til Tyskland for å møte sine lesere. Det omfattende litteraturprogrammet som inngår i gjestelandprosjektet består av om lag 300 arrangementer på festivaler, bokmesser, litteraturhus, biblioteker og i bokhandlere.

Flere anerkjente forfattere og nye stemmer gjester felleshuset i det nordiske ambassadekomplekset i Berlin gjennom året.

18 norske forfattere var populære deltakere på opplesinger, forfattersamtaler og to fullsatte norske lesekvelder under bokmessen i Leipzig i mars. Mange norske forfattere deltok på den internasjonale uken for barne- og ungdomslitteratur i Köln i mai.

Til norsk midtsommerfest i Leipzig deltar fem forfattere i talentprogrammet «Nye stemmer». I juli og august skal fem forfattere turnere i Schleswig-Holstein.

Blant viktige arenaer til høsten er Internationales Literaturfestival Berlin, Norwegische Nacht der Poesie i Berlin, Harbourfront i Hamburg, Krimifestival München, Kriminalmarathon Berlin Brandenburg og Nordische Literaturtage i Hamburg.

På den offisielle nettsiden til det norske gjestelandprosjektet, www.norwegen2019.com, finnes en løpende oversikt over kommende litterære arrangementer i Tyskland.

Mer informasjon

Til toppen