Historisk arkiv

Slik forhåndsstemmer du i utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Stortingsvalget 2005 - Stemme i utlandet




Slik forhåndsstemmer du utenriks, på Svalbard og Jan Mayen

Velgere som er i utlandet på valgdagen, kan forhåndsstemme. Det gjelder både velgere som er bosatt i utlandet og velgere som oppholder seg midlertidig i utlandet.

For å kunne stemme må du ha stemmerett og være manntallsført.

Når kan du forhåndsstemme?

Utenriks, samt på Svalbard og Jan Mayen, er det mulig å avgi forhåndsstemme fra og med fredag 1. juli til og med fredag 9. september 2005. Du er selv ansvarlig for å avgi stemme i så god tid at den kan sendes med vanlig postgang og komme frem til riktig kommune i Norge innen valgdagen. Det er derfor viktig å avgi forhåndsstemme i god tid før valgdagen.

Dersom du må søke om innføring i manntallet, kan du ved stortingsvalg benytte skjemaet som er trykket på omslagskonvolutten eller du kan skrive søknad i et eget brev. Les mer om søknad om innføring i manntallet.

I Norge er det mulig å avgi forhåndsstemme fra og med 10. august til og med 9. september.

Hvor kan du forhåndsstemme?

Det er mulig å forhåndsstemme på de fleste norske utenriksstasjoner, dvs. ambassader, generalkonsulater og konsulater, og hos stemmemottakere oppnevnt av Fylkesmannen i Oslo og Akershus på vegne av Kommunal- og regionaldepartementet. Det er også mulig å forhåndsstemme på Svalbard og Jan Mayen. Dersom du ikke kan møte opp hos en offentlig oppnevnt stemmemottaker, kan du brevstemme.

Selv om du bor i utlandet, kan du forhåndsstemme i Norge, for eksempel når du er hjemme på ferie.

Har du forhåndsstemt, kan du ikke stemme på nytt på valgdagen. Du kan heller ikke forhåndsstemme flere ganger.

Hvordan forhåndsstemmer du?

  1. Du må møter personlig hos en stemmemottaker
  2. Stemmemottakeren gjør deg kjent med fremgangsmåten ved stemmegivningen og gir deg skrivesaker, stemmeseddel og en stemmeseddelkonvolutt. Deretter vises du til et sted hvor du i enerom og usett avgir stemme.
  3. Du krysser av på stemmeseddelen for det partiet du ønsker å stemme på. Ønsker du å stemme på en lokal liste, skriver du navnet på denne listen i et eget felt. Krysser du ikke av for et parti eller skriver navnet på en lokal liste, stemmer du blankt.
  4. Du legger stemmeseddelen i den brune stemmeseddelkonvolutten og gir den til stemmemottakeren.
  5. Stemmemottakeren legger stemmeseddelkonvolutten i en hvit omslagskonvolutt. Deretter kleber vedkommende igjen omslagskonvoutten. Dersom du må søke om innføring i manntallet, fyller du ut søknadsskjema om dette på omslagskonvolutten.
  6. Stemmemottakeren påfører omslagskonvoutten de nødvendige opplysninger og signerer den.
  7. Stemmemottakeren gir deg deretter omslagskonvolutten, slik at du kan signere og dermed bekrefte at det som står skrevet på omslagskonvolutten er riktig. Påse at alle nødvendige opplysninger er med. Det er særlig viktig at navn, fødselsdato og (eventuelt tidligere) bostedsadresse i Norge er korrekt utfylt.
  8. Stemmemottakeren sørger for at forhåndsstemmen blir sendt direkte til valgstyret i den kommunen du er manntallsført.

Hvordan brevstemme?

Når du stemmer på forhånd, er det vanligvis en offentlig oppnevnt stemmemottaker som tar i mot stemmen. ­Stemmemottakeren har alt nødvendig materiell og sørger
for at ­stemmen sendes dit den skal.

Hvis du oppholder seg et sted i utlandet hvor det ikke er mulig å oppsøke en stemmemottaker, er det mulig å stemme likevel. Da kan du selv ordne med stemmeseddel, stemmeseddelkonvolutt og omslagskonvolutt, og sende stemmen til Norge i posten.

Du kan få nødvendig valgmateriell ved de fleste utenriksstasjoner. I enkelte tilfeller er det imidlertid ikke mulig å få tak i offisielt valgmateriell, og da må du selv ordne nødvendig materiell, det vil si stemmeseddel og tre konvolutter. Maler for det offisielle valgmateriellet kan også lastes ned fra Internett.

Du kan bruke helt alminnelige konvolutter. Siden ­konvoluttene har hver sine funksjoner, har de fått ulike ­benevnelser:

  • «stemmeseddelkonvolutten» brukes til å legge ­stemmeseddelen i,
  • «omslagskonvolutten» brukes til å fylle ut nødvendige ­opplysninger om velgeren og til å legge stemmeseddelkonvolutten i,
  • «ekspedisjonskonvolutten» brukes til å legge omslagskonvolutten i, og deretter sendes konvolutten til velgerens hjemstedskommune i Norge.

I mangel på trykt stemmeseddel kan du bruke et blankt ark og skrive på hvilket parti eller lokal liste du stemmer på. Du bør også skrive på seddelen at den gjelder stortingsvalget.

Fremgangsmåten ved brevstemmegivningen:

  1. Legg stemmeseddelen i en stemmeseddelkonvolutt.
  2. Legg stemmeseddelkonvolutten i en omslagskonvolutt.
  3. Lim omslagkonvolutten igjen. (Er omslagskonvolutten åpen blir stemmen forkastet!)
  4. Dersom du har fått tilsendt en offisiell omslagkonvolutt, fyller du ut skjemaet på den. Har du ikke offisiell omslagskonvolutt, men må bruke en vanlig konvolutt, skriver du på følgende opplysninger:
    • At du stemmer ved brevpost.
    • Navn og adresse til valgstyret i den kommunen der du er manntallsført (dvs. den kommunen der du var registrert i folkeregistret som bosatt 31. mai i valgåret, eventuelt siste adresse i Norge dersom du har meldt flytting til utlandet).
    • Dato og sted for stemmegivningen
    • Ditt fulle navn (ev. også tidligere navn) og fødselsdato
    • Din adresse i Norge 31. mai i valgåret, eventuelt siste registrerte bostedsadresse i Norge, dersom du har meldt flytting til utlandet. Dersom du har vært registrert bosatt i utlandet i mer enn 10 år før valgdagen, må du samtidig søke om innføring i manntallet: skjema i PDF-format eller Word-format.
    • Husk å signére på konvolutten
    • Opplysninger om ev.vitne. Dersom det er mulig, bør du få et vitne til å bekrefte riktigheten av opplysningene på omslagskonvolutten. Vitnets adresse og fødseldato påføres omslagskonvolutten. Det er ikke krav om at vitnet er norsk statsborger. Vitnet skal signere på konvolutten.
  1. Omslagskonvolutten legges i en ekspedisjonskonvolutt som adresseres til valgstyret i kommunen (lenke til Kommuneforlaget: kommunenes adresser) du er manntallsført. Stemmegivningen er nå klar til å sendes med posten til Norge. For å bli godkjent, må stemmegivningen være kommet frem til valgstyret innen valgdagen kl. 20.00.
style="padding: 15px 15px 15px 15px; margin: 0;">