Historisk arkiv

Samiske veivisere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Statsråd Erna Solberg ønsker de tre veiviserne god tur. Veiviserne skal reise rundt i landet og fortelle ungdom om samisk kultur og samiske samfunnsforhold. (10.12.2004)

Samiske veivisere

[ Samisk versjon ]


Fra venstre: statsråd Erna Solberg, Ellinor Marita Jåma, Inga Mikkelsen, Ànte Siri og statssekretær Ellen Inga O. Hætta.

Tre samiske ungdommer er utnevnt som veivisere. De får stipend over tre år for å reise rundt i landet og fortelle ikke-samisk ungdom om samisk kultur og samiske samfunnsforhold. I dag ønsket statsråd Erna Solberg god tur.

De tre samiske veiviserne er Ellinor Marita Jåma (25), Inga Mikkelsen (19) og Ànte Siri (19), fra henholdsvis sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk område.

Samiske veivisere er et treårig prosjekt. Hvert år tildeles stipend til tre samiske ungdommer for å reise rundt i landet for å fortelle ikke-samisk ungdom om samisk kultur og samiske samfunnsforhold. Samisk høgskole er ansvarlig for prosjektet. Målet er å bidra til positiv holdningsskapning gjennom å øke kunnskapen om samiske forhold blant den ikke-samiske befolkningen

Veiviserne har i høst fulgt et opplæringsprogram ved Samisk høgskole som forberedelse til sin oppgave. Som siste ledd i opplæringen er veiviserne kurset i de aktuelle fagdepartementene i desember. Fra januar reiser veiviserne rundt i landet for å besøke videregående skoler, organisasjoner og foreninger.

Nettstedet www.infonuorra.no har informasjon om veiviserprosjektet og opplysning om hvor man kan henvende seg for å få besøk. For 2004 har Kommunal- og regionaldepartementet bevilget én million kroner til prosjektet. Prosjektet videreføres i 2005.

For nærmere informasjon om prosjektet samiske veivisere kan man henvende seg til Sissel Ann Mikkelsen, Samisk høgskole, tlf. 78 48 77 00.


10.12.2004