Historisk arkiv

Kraftig satsing på klima og biologisk mangfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen satser på bred front i forhold til klimautfordringene i statsbudsjettet. Energifond, støtte til CO2-håndtering, omlegging av bensinavgiftene og støtte til kollektivtransport er blant de viktigste tiltakene. Miljøverndepartementets budsjett øker med 89 millioner kroner. Bevaring av naturmangfoldet er høyt prioritert.

Pressemelding

Dato: 06.10.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

Kraftig satsing på klima og biologisk mangfold

Regjeringen satser på bred front i forhold til klimautfordringene i statsbudsjettet. Energifond, støtte til CO2-håndtering, omlegging av bensinavgiftene og støtte til kollektivtransport er blant de viktigste tiltakene. Miljøverndepartementets budsjett øker med 89 millioner kroner. Bevaring av naturmangfoldet er høyt prioritert.

- Regjeringen har som mål at Norge skal være et foregangsland i miljøvernpolitikken, både nasjonalt og internasjonalt. Dette budsjettet er ett viktig skritt i riktig retning. Totalprofilen er veldig bra for miljøet, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Miljøprofilen i statsbudsjettet
Regjeringen øker bevilgningene til CO2-håndtering. Foto: MD.
Vern om miljøet er et grunnleggende vilkår for en bærekraftig utvikling og krever innsats på bred front. Det er derfor betydelige satsinger på energieffektivisering og klimatiltak på andre departementers budsjett. Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til CO2-håndtering med 720 millioner kroner. Grunnfondet for fornybar energi og energieffektivitet foreslås etablert med 10 milliarder kroner, og det foreslås å tildele vel 100 millioner kroner til kjøp av klimakvoter.

Bevilgningene til klimaforskning foreslås videreført på et høyt nivå. NOx-avgift, omlegging av bilavgiftene basert på CO2-utslipp og avgift på CO2 ved innenlands bruk av gass til oppvarming foreslås. Vernearbeidet styrkes ved at det foreslås skattefritak for erstatninger ved skogvern. Regjeringen satser sterkt på tiltak for å styrke kollektivtrafikken. Blant annet foreslås om lag 5,4 milliarder kroner til investeringer, vedlikehold og drift i jernbanenettet.

89 millioner kroner til nye tiltak i MDs budsjett
Hovedprioriteringene i Miljøverndepartementets budsjett er bevaring av naturmangfoldet, sikring av områder for friluftsliv, kulturminnevern, oppfølging av Handlingsplanen for Barentshavet og styrking av det folkelige miljøengasjementet. På Miljøverndepartementets budsjett i 2007 er det satt av 89,0 millioner kroner til nye miljøtiltak. Budsjettet er på totalt 3.200,6 millioner kroner.

Nytt skogvern
Skogvern øker med 22 millioner. Foto: MD.
Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til nytt skogvern med om lag 22 millioner kroner. Det blir lagt stor vekt på det frivillige skogvernet. Regjeringen vil ta stilling til verneomfanget for Trillemarka-Rollagsfjell før jul og legge saken fram for Stortinget tidlig i 2007. Bevilgningene til forvaltning og skjøtsel av verneområder foreslås økt med i alt 8,5 millioner kroner.
Skogvern øker med
22 millioner. Foto: MD.

Kartlegging biologisk mangfold
Bevilgningene til kartlegging og overvåking av biologisk mangfold foreslås økt med i alt 9,4 millioner kroner, og i tillegg foreslås en bevilgning på 5,0 millioner kroner til de to villreinsentrene.

Bevaring av villaksen
Bevilgningen til arbeid mot parasitten Gyrodactylus salaris foreslås økt med 8,5 millioner kroner i forhold til saldert budsjett for 2006. Bevilgningen til kalking av vassdrag foreslås videreført på samme høye nivå som i RNB 2006. Sammenlagt foreslås det tiltak for 103,0 millioner kroner til bevaring av villaksen.

Sikring av friluftsarealer
Regjeringen legger stor vekt på arbeidet med å sikre friluftsområder for folk flest, ikke minst i strandsonen, og i og omkring de store byene. Den foreslåtte økningen i tilsagnsfullmakten på 30,9 millioner kroner gjør at Miljøverndepartementet kan opprettholde innsatsen til oppkjøp av areal i strandsonen på det samme høye nivået som i 2006. Miljøverndepartementet og andre departementer samarbeider med Oslo kommune om utvikling av grønstruktur og kulturmiljø i Groruddalen. Handlingsplanen for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming vil bli fulgt opp.

Økt satsing på kulturminner
Kulturminnefondet økes med 200 millioner. Foto: MD.
Innsatsen til kulturminnevernet foreslås økt i 2007, blant annet foreslås en betydelig styrking av midlene til verdiskapingsprogrammet. En foreslått økning av kapitalen i Norsk kulturminnefond på 200 millioner kroner gir ytterligere økt avkastning til kulturminneformål i senere år.
Kulturminnefondet
økes med 200 millioner.
Foto: MD.

Mer til internasjonalt kjemikaliearbeid
Mye av arbeidet med miljøgifter og helsefarlige kjemikalier skjer internasjonalt. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til internasjonalt arbeid med 2,5 millioner kroner. Høsten 2006 vil det bli lagt fram en stortingsmelding om helse- og miljøfarlige kjemikalier for å styrke innsatsen på dette feltet.

Forurenset sjøbunn og barnehagejord fortsatt høyt prioritert
Økt satsing på opprydding av forurenset grunn. Foto: Samfoto.
Arbeidet med opprydding i forurenset sjøbunn og forurenset jord fortsetter med høy prioritet. I 2007 prioriteres oppfølging av de to handlingsplanene som blir lagt fram i løpet av høsten 2006 – den ene for arbeidet med forurenset jord i barnehager og lekeplasser og den andre for arbeidet med opprydding i forurenset sjøbunn.
Økt satsing på opprydding
av forurenset grunn. Foto:
Samfoto.

Helhetlig og kunnskapsbasert vannforvaltning
Helhetlig og kunnskapsbasert forvaltning av hav og vannforekomster er et viktig arbeid som blir foreslått videreført i 2007. Kartleggingsprogrammene SEAPOP og MAREANO videreføres, mens tiltak i de nordlige havområdene foreslås økt med 10 millioner kroner for å følge opp Forvaltningsplanen for Barentshavet.

Styrking av miljøinteressen i befolkningen
Regjeringen legger stor vekt på det folkelige miljøengasjementet og foreslår å bevilge over 6 millioner kroner til tiltak for å styrke miljøinteressen i befolkningen.

Satsingene i Miljøverndepartementets budsjett

Biologisk mangfold og friluftsliv

  • 30,9 mill kr i økt tilsagnsfullmakt til oppkjøp av areal i strandsonen
  • 21,7 mill kr i bevilgning til nytt skogvern
  • 18,0 mill. kroner i økt bevilgning til kalking, slik at nivået fra RNB 2006 kan videreføres.
  • 9,4 mill kr i økt bevilgning til kartlegging og overvåking av biologisk mangfold
  • 8,5 mill kr i økt bevilgning til forvaltning og skjøtsel av verneområder
  • 8,5 mill kr i økt bevilgning mot parasitten Gyrodactylus salaris
  • 7,0 mill. kroner i økt bevilgning til forebyggende tiltak
  • 6,9 mill. kroner i økt bevilgning til erstatninger rovvilt
  • 5,0 mill kr i bevilgning til drift av to villreinsentrene

Kjemikalier

  • 10,0 mill kr i bevilgning til oppfølging av forvaltningsplanen for Barentshavet
  • 2,5 mill kr i økt bevilgning til internasjonalt kjemikaliearbeid

Kultur

  • 200,0 mill kr i økt bevilgning av fondskapitalen i Kulturminnefondet
  • 18,4 mill kr i økt avkastning fra Kulturminnefondet
  • 5,0 mill kr i økt bevilgning til vern og sikring av fredete og verneverdige kulturminner og kulturmiljøer
  • 3,0 mill kr i økt bevilgning til verdiskapingsprogrammet. Sammen med øremerking av midler fra avkastningen av Kulturminnefondet, vil det totalt bli benyttet 18,0 mill kr til dette formålet

Annet

  • 7,0 mill. kr. til Groruddalen
  • 6,6 mill kr til å styrke det folkelige engasjementet

Totalt er Miljøverndepartementets budsjett på 3.200,6 millioner kroner. På grunn av tekniske endringer, framstår budsjettet redusert i forhold til 2006. Når en korrigerer for disse endringene, har Miljøverndepartementets budsjett en økning på seks prosent.

Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Arne Ness, 22 24 57 33
Ekspedisjonssjef Jon Rørvik, 91 33 06 92

Les mer om statsbudsjettet