Historisk arkiv

Lov om pliktige elsertifikater på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Formålet med et elsertifikatmarked er å stimulere til økt utbygging av fornybar elektrisitetsproduksjon. (24.11.04)

Pressemelding

Nr.: 133/04
Dato: 24.11.2004

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Lov om pliktige elsertifikater på høring

Olje- og energidepartementet har i dag sendt et utkast til lov om pliktige elsertifikater på ekstern høring. Formålet med et elsertifikatmarked er å stimulere til økt utbygging av fornybar elektrisitetsproduksjon. Lovforslaget legger til rette for et felles elsertifikatmarked med Sverige.

- Det er nødvendig å legge til rette for mer produksjon av fornybar elektrisitet. Den største gevinsten ved å etablere et felles elsertifikatmarked er muligheten for å utnytte landenes naturgitte fortrinn for etablering av fornybar elproduksjon. Dette gir muligheter for økt verdiskaping i Norge, sier olje- og energiminister Thorhild Widvey.

I et elsertifikatmarked blir produsentene av fornybar elektrisitet tildelt sertifikater og forbrukerne må betale for en viss mengde elsertifikater. Salget gir produsentene en inntekt i tillegg til inntekten fra salg av elektrisitet som motiverer til å bygge ut fornybar elektrisitet. Mange av elementene i elsertifikatmarkedet reguleres for at systemet skal fungere tilfredsstillende. To tidligere stortingsmeldinger* om saken har gitt viktige rammer for de løsningene som er foreslått i lovutkastet.

Departementet har foreslått en teknologinøytral løsning for hvilke energikilder som skal få elsertifikater. Det vil ivareta hensynet til verdiskapingen i Norge og en god utnyttelse av de fornybare energiressursene. Det er foreslått at all produksjon av fornybar elektrisitet fra anlegg med byggestart etter 1. januar 2004 skal få elsertifikater.

Departementet foreslår å gi elleverandørene ansvaret for å kjøpe sertifikater. Det er forutsatt sluttbrukerne som skal dekke utgiftene. Det er ikke tatt stilling til om alle forbrukerne skal bidra til å dekke kostnadene, eller om det skal være fritak for industri og bergverk. I lovutkastet er det presentert to alternative løsninger på dette punktet.

Lovforslaget inneholder ikke forslag til hvor mye fornybar elproduksjon ordningen skal bidra til å finansiere. Regjeringen tar sikte på å legge fram et forslag til ambisjonsnivå for ordningen i en odelstingsproposisjon om pliktige elsertifikater til våren. Dette vil være avgjørende for kostnadene ved ordningen.

Lovforslaget regulerer tilsyn med elsertifikatmarkedet, og kontoføring av elsertifikater.

Departementet foreslår at markedet starter opp i januar 2006. Produsentene kan selge sertifikater i 10 år etter at produksjonen starter opp. Dette sikrer langsiktighet for investorene.

Høring – Utkast til lov om pliktige elsertifikater

St.meld. nr 9 (2002-2003) Om innenlands bruk av gass mv.

St.meld. nr. 47 (2003-2004) Om innovasjonsverksemda for miljøvennlege gasskraftteknologiar mv.