Historisk arkiv

Ekspertgruppe overleverer forslag om en nordisk samekonvensjon til sameministrene og sametingspresidentene 16. november i Helsingfors

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Et forslag til en nordisk samekonvensjon vil bli overlevert de nordiske sameministrene og sametingspresidentene under deres møte i Helsingfors 16. november. Forslaget er utarbeidet av en ekspertgruppe som ble nedsatt av sameministrene og sametingspresidentene i 2002, og vil bli overlevert av gruppens leder, tidligere Høyesterettsjustitiarius Carsten Smith.

Pressemelding

Nr.: 09
Dato: 10.11.05

[ Samisk versjon ]

Ekspertgruppe overleverer forslag om en nordisk samekonvensjon til sameministrene og sametingspresidentene 16. november i Helsingfors

Et forslag til en nordisk samekonvensjon vil bli overlevert de nordiske sameministrene og sametingspresidentene under deres møte i Helsingfors 16. november. Forslaget er utarbeidet av en ekspertgruppe som ble nedsatt av sameministrene og sametingspresidentene i 2002, og vil bli overlevert av gruppens leder, tidligere Høyesterettsjustitiarius Carsten Smith. Ekspertgruppen har bestått av to medlemmer med oppnevnt av regjeringen og ett fra sametinget i de respektive stater.

Ønsket om en nordisk samekonvensjon ble først fremmet av Nordisk samekonferanse i 1986. Myndighetenes initiativ daterer seg til et møte mellom ministrene ansvarlig for samiske saker under Nordisk Råds møte i Reykjavik 28. februar 1995.

- Det er en milepæl i nordisk samepolitikk, og for det nordiske samarbeidet mellom sameministrene og sametingspresidentene, at forslaget om en nordisk samekonvensjon nå foreligger, sier arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen. - Det er gledelig at vi er kommet så langt. Ekspertgruppen fortjener honnør for sitt arbeid som nå har resultert til forslaget om en samekonvensjon.

Den finske justisminister Leena Luhtanen er vertskap for møtet i Helsingfors. Etter at overrekkelsen har funnet sted, vil ministrene og presidentene ta stilling til hvordan forslaget om en samekonvensjon skal behandles videre.

Følgende deltar i Helsingforsmøtet:

Fra Finland: Justisminister Leena Luhtanen og sametingspresident Pekka Aikio.
Fra Sverige: Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist og sametingspresident Lars Anderes Baer.
Fra Norge: Arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen og sametingspresident Aili Keskitalo.
Overrekkelsen finner sted i Auditoriet, Høgbergsgatan 37, Helsingfors.