Historisk arkiv

Norge gir 25 millioner kroner til klimatiltak i tropisk skog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge gir 25 millioner kroner til Den internasjonale organisasjonen for tropisk tømmer. Pengene skal styrke organisasjonens innsats for å redusere klimagassutslipp fra skog og gi bedre livsvilkår til mennesker som lever av skogene i utviklingsland.

Det nye programmet er kommet på plass etter norsk initiativ, og bevilgningen skal tas fra de norske klima- og skogmilliardene. Arbeidet skal gjøres i nært samarbeid med FNs program for reduserte klimagassutslipp fra avskoging og skogforringelse (UN-REDD) og Verdensbankens skogprogram.

–Organisasjonen for tropisk tømmer har som sitt viktige mål at tropisk skog skal forvaltes skikkelig og at produkter fra tropisk tømmer ikke skal komme fra ulovlig hogst. Organisasjonens store styrke er at den kan bidra til praktiske resultater på bakken for å redusere klimagassutslipp fra skog. Jeg er glad for å støtte en så viktig alliert i arbeidet med å redusere avskogingen i verden, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Karbonutslipp fra tropiske skogområder som hugges eller brennes står nå for nesten en femtedel av alle karbonutslipp. Satsing på å redusere avskoging er nødvendig for å oppnå raske og kostnadseffektive reduksjoner i verdens klimagassutslipp.  Norge har som mål at slike utslipp skal inn i en framtidig klimaavtale.

Når tiltak for å redusere skogtapet settes inn, må det tas hensyn til at skogene er livsgrunnlaget til millioner av mennesker. Siden lokalbefolkningen ofte er de beste skogvokterne, er det vanskelig å bevare skogene uten å inkludere dem som bruker skogen.

Den internasjonale organisasjonen for tropisk tømmer (ITTO) er en organisasjon som skal sikre bærekraftig utnyttelse og bevaring av tropiske skoger. Organisasjonen har stor tillit blant tropiske skogland og har kapasitet til å gjennomføre praktiske tiltak ute i skogområdene.

De tildelte midlene lyses ut til prosjekter blant organisasjonens medlemsland, som til sammen har 80 prosent av all tropisk skog i verden. Målet er å styrke medlemslandenes evne til å redusere avskoging samtidig som man sikrer livsgrunnlaget for skogavhengige lokalsamfunn. Lokalsamfunn kan for eksempel få betaling for å verne om skogens økosystemtjenester.

Det finnes allerede en rekke initiativer som støtter utviklingslands innsats for å redusere skogtapet, og ITTO samarbeider med de viktigste av dem. Gjennom regjeringens klima- og skogprosjekt støtter Norge flere av disse initiativene. På lengre sikt er Norges mål at utviklingslandene skal kunne motta økonomisk kompensasjon for den reduserte avskogingen innenfor rammene av en ny klimaavtale.