Historisk arkiv

Reinbeitekonvensjon på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Ny norsk-svensk reinbeitekonvensjon er sendt på høring med frist 15. oktober 2010. Tema for høringen er om konvensjonen, slik den foreligger, skal ratifiseres for påfølgende iverksetting i de to land.

Reinbeitekonvensjonen mellom Norge og Sverige fra 1972 opphørte å gjelde i 2005. Det har etter dette tidspunkt vært gjennomført forhandlinger mellom de to land om en ny konvensjon om grenseoverskridende reindrift. Disse forhandlingene ble sluttført 24. februar 2009.

Konvensjonen ble undertegnet av landbruks- og matministeren og den svenske jordbruksministeren 7. oktober 2009. Med dette har de to landene forpliktet seg gjensidig til en videre oppfølging mot ratifikasjon og ikrafttredelse. Gjennom ratifikasjon blir konvensjonen endelig bindende.

Konvensjonens formål er å fremme og utvikle samarbeidet mellom landene, reinbeitedistrikter og samebyer, samt de enkelte reindriftsutøvere, slik at reinbeitet utnyttes på en måte som gir et langsiktig grunnlag for en økologisk, økonomisk og kulturelt bærekraftig reindrift i begge land. Konvensjonen har bestemmelser som nærmere regulerer den grenseoverskridende reindriften, og det forutsettes etablert organer som kan treffe nødvendige avgjørelser for gjennomføringen av den. I områdeprotokollen er det fastsatt de områder som kan brukes av henholdsvis norsk og svensk reindrift.