Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

– Finn din plass i Europa!

Sveio kommune bruker EØS-midlene til å finne sin plass i Europa. Kommunen var nylig til stede i Warszawa på jakt etter nye samarbeidspartnere og samarbeidsprosjekter.

Sveio kommune bruker EØS-midlene til å finne sin plass i Europa. Kommunen var nylig til stede i Warszawa på jakt etter nye samarbeidspartnere og samarbeidsprosjekter.

Anledningen var lanseringen av NGO-programmet i Polen som er finansiert av Norge gjennom EØS-midlene. Programmet skal bidra til å styrke det sivile samfunnet og polske frivillige organisasjoner gjerne i samarbeid med norske partnere.

Flere norske organisasjoner, kommuner og foreninger deltok derfor under lanseringen og partnersøkkonferansen i september. Der fikk de norske deltakerne presentert seg for over 350 polske organisasjoner med tanke på å søke om støtte til samarbeidsprosjekter. En av dem var Olav Bergmål i Sveio kommune.

Engasjerte ungdommer
– Slike samarbeidsprosjekter på tvers av landegrensene skaper internasjonal aktivitet i kommunen. Vi får ungdomsgrupper og ungdommer som er engasjerte, som får forståelse for at ungdom er like, men har ulike vilkår. Dette er en flott mulighet også for andre kommuner til å engasjere seg og finne sin plass i Europa slik vi sier det i Sveio, sier Bergmål.

Kommunen har minst ett prosjekt i Polen i kikkerten. Se videointervjuet over for flere detaljer. Der forteller også Kjetil Stormark i Hate Speech International om sitt prosjekt, samt Anti-rasistisk senter om hva de håper å få ut av samarbeidsmulighetene EØS-midlene tilbyr.

Norge støttespiller
NGO-programmet i Polen er på 37 millioner euro, eller om lag 280 millioner kroner.

– Norge og det norske folk har vært en av de viktigste og mest trofaste støttespillere for det sivile samfunnet i Polen siden 1980-tallet, og skal ha en stor del av æren for den demokratiske transformasjonen i Polen, som fortsatt pågår i dag, sa den polske administrasjonsministeren Michal Boni under lanseringen av programmet.

Første runde med utlysning av støtte til prosjekter pågår nå med frist 16. oktober. Det kommer flere utlysninger i Polen og i de andre 14 mottakerlandene av EØS-midler utover høsten og vinteren.

Nyttige lenker:

Til toppen