Historisk arkiv

Norge i FNs sikkerhetsråd – uke 4

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Saker som ble behandlet i Sikkerhetsrådet denne uken: Libya, urban krigføring og beskyttelse av sivile, Afghanistan, Syria, Sentral-Asia, Kypros, Etiopia, Myanmar.

“Warfare in urban areas, particularly in protracted conflicts, causes civilian deaths and human suffering. Civilians must be protected whether or not the individual military attack is considered legal».

Statsminister Jonas Gahr Støre, i Sikkerhetsrådet
25. januar 2022 i møte om urban krigføring og beskyttelse av sivile

Mandag 24. januar ble det avholdt åpen orientering og lukkede konsultasjoner om FNs politiske oppdrag i Libya, UNSMIL. FNs undergeneralsekretær Rosemary DiCarlo og leder for sanksjonskomiteen for Libya (1970), den indiske FN-ambassadøren T.S. Tirumurti, orienterte rådet. Som president hadde Norge invitert den kvinnelige sivilsamfunnsrepresentanten Elham Saudi til å orientere. Saudi er medstifter og leder av Lawyers for Justice in Libya og er medlem av Libya Political Dialogue Forum (LPDF).

Et hovedtema for møtet var avholdelsen av valg i Libya. Flere rådsmedlemmer, inkludert Norge, understreket nødvendigheten av snarlig avholdelse av valg. Rådsmedlemmene fokuserte i sine innlegg dessuten på den forestående mandatfornyelsen til UNSMIL, som utløp ved månedsskiftet.

Statsminister Jonas Gahr Støre ledet møtet om urban krigføring og beskyttelse av sivile i Sikkerhetsrådet, for å skape større oppmerksomhet rundt de humanitære konsekvensene av krigføring i byer. Foto: Hana Haza'a, FN
Statsminister Jonas Gahr Støre ledet møtet om urban krigføring og beskyttelse av sivile i Sikkerhetsrådet, for å skape større oppmerksomhet rundt de humanitære konsekvensene av krigføring i byer. Foto: Hana Haza'a, FN

Tirsdag 25. januar avholdt Norge en åpen debatt om urban krigføring og beskyttelse av sivile, et av signaturarrangementene våre under presidentskapet. Statsminister Støre ledet møtet og holdt det norske innlegget. FNs generalsekretær Antonio Guterres, leder for Den internasjonale røde kors-komiteen (ICRC) Peter Maurer og den kvinnelige menneskerettighetsaktivisten fra Jemen Radhya al-Mutawakel orienterte. Foruten rådsmedlemmene holdt til sammen omtrent 30 medlemsland innlegg. Formålet med møtet, og innrettingen på statsministerens innlegg, var å skape større oppmerksomhet rundt de humanitære konsekvensene av krigføring i byer.

Statsministeren la vekt på at urban krigføring har uakseptable konsekvenser for sivilbefolkningen, og at konsekvensene av krigføring i byer ofte bygger seg opp og forsterkes over tid når viktige tjenester som vann, elektrisitet, helsetilbud eller skoler rammes av krigføringen. Han understreket også at det er en sammenheng mellom effektiv beskyttelse av sivile, internasjonal fred og sikkerhet, samt utvikling. Statsministeren la også frem syv operative tiltak for stater, parter i konflikt, FN-systemet og hjelpeorganisasjoner for å sikre at sivile beskyttes bedre når krigføringen foregår i byer og tettbygde strøk.

Afghanistan sto på dagsorden i Sikkerhetsrådet. Foto: FN
Afghanistan sto på dagsorden i Sikkerhetsrådet. Størst oppmerksomhet ble viet den kritiske humanitære situasjonen i landet, betydningen av beskyttelse og etterlevelse av menneskerettighetene. Foto: FN

Onsdag 26. januar ble det avholdt åpen orientering og lukkede konsultasjoner om FNs politiske oppdrag i Afghanistan, Unama. India, som leder av sanksjonskomiteen for Taliban (1988), holdt samtidig en åpen orientering om komiteens arbeid i 2021. Den åpne delen av møtet ble ledet av statsminister Støre, mens de lukkede konsultasjonene ble ledet av Norges FN-ambassadør, Mona Juul.

Den kvinnelige afghanske sivilsamfunnsrepresentanten Mahbouba Seraj orienterte Sikkerhetsrådet om situasjonen i Afghanistan. Seraj deltok også i møtene med Taliban i Oslo. Foto: FN
Den kvinnelige afghanske sivilsamfunnsrepresentanten Mahbouba Seraj orienterte Sikkerhetsrådet om situasjonen i Afghanistan. Seraj deltok også i møtene med Taliban i Oslo. Foto: FN

Størst oppmerksomhet ble viet den kritiske humanitære situasjonen i landet og flere rådsmedlemmer fremhevet betydningen av beskyttelse og etterlevelse av menneskerettighetene. Statsministeren delte også inntrykk fra møtene mellom Taliban, afghansk sivilsamfunn og det internasjonale samfunnet i Oslo tidligere samme uke. FNs generalsekretær Antonio Guterres innledet, etterfulgt av orienteringer fra FNs spesialrepresentant, Deborah Lyons, og den kvinnelige afghanske sivilsamfunnsrepresentanten Mahbouba Seraj. Seraj deltok også i møtene med Taliban i Oslo.

Onsdag var det også åpen orientering og lukkede konsultasjoner om den politiske situasjonen i Syria. FNs spesialutsending Geir O. Pedersen og sivilsamfunnsrepresentant Thuraya Hijazi, direktør for organisasjonen Release Me i Nord-Syria, orienterte. Pedersen oppdaterte om de samtaler og konsultasjoner han har hatt med sentrale aktører. Målet er å skape fremgang i den såkalte steg-for-steg-tilnærmingen, hvor tanken er at alle aktører gir noe for å skape fremgang for en politisk løsning. Hijazi anmodet rådet om å engasjere seg mer for å løslate urettmessig anholdte og avdekke informasjon om savnede/forsvunne personer, samt sørge for at de som har begått overgrep stilles til ansvar. Både Pedersen og de fleste rådsmedlemmene tok opp sikkerhetssituasjonen, inkludert det nylige angrepet mot et fengsel i Al Hasakeh, samt angrep i Idlib. FN-ambassadør Mona Juul gjentok Norges støtte til spesialutsendingens arbeid og arbeidet med å finne en inkluderende politisk løsning. Hun tok også opp den krevende sikkerhetssituasjonen, samt de store humanitære og økonomiske utfordringene Syria står overfor. 

Torsdag 27. januar var det åpen orientering og lukkede konsultasjoner om den humanitære situasjonen i Syria. FNs nødhjelpskoordinator Martin Griffiths orienterte rådet. Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, var invitert av Norge til å delta som innleder fra sivilt samfunn. Griffiths uttrykte sterk bekymring for de humanitære konsekvensene av Isil-angrepet på et fengsel i Al-Hasakeh, ikke minst situasjonen for de mange hundre barna i fengselet. Griffiths pekte videre på de mange humanitære krisene i Syria og at den humanitære responsen ikke er tilstrekkelig. Behovene øker mens finansieringen skrumper inn. Egeland presenterte en syvpunkts liste for å forbedre den humanitære situasjonen. Han etterspurte bl.a. mer humanitært diplomati, forhandlinger fremfor kamphandlinger, beskyttelse av sivile, støtte til humanitær rehabilitering og fornyelse av mekanismen for grensekryssende humanitær assistanse.

FN-ambassadør Mona Juul gjentok Norges støtte til FNs spesialutsending for Syria og arbeidet med å finne en inkluderende politisk løsning.  Foto: FN-delegasjonen
FN-ambassadør Mona Juul gjentok Norges støtte til FNs spesialutsending for Syria og arbeidet med å finne en inkluderende politisk løsning. Hun tok også opp den krevende sikkerhetssituasjonen, samt de store humanitære og økonomiske utfordringene Syria står overfor. Foto: FN-delegasjonen

Norges FN-ambassadør, Mona Juul, holdt innlegg på vegne av penneførerne Norge og Irland. Hun understreket at de humanitære behovene i Syria må være styrende for Sikkerhetsrådets arbeid, og manet til samarbeid for å hindre lidelsene til den syriske sivilbefolkningen og påse at den humanitære assistansen når mennesker i nød.

Sikkerhetsrådet avholdt torsdag også et ekstraordinært, åpent møte om Syria, med fokus på situasjonen i nordøst og Isils angrep på et fengsel i Al Hasakeh. Møtet kom på plass etter russisk forespørsel, og ble med det rådets fjerde møte om Syria i januar. FNs undergeneralsekretær for kontraterror, Vladimir Voronkov, orienterte rådet. Voronkov redegjorde for hendelsene i Al Hasakeh, og uttrykte bekymring for situasjonen. Han trakk særlig frem at barn skal ha blitt brukt som sivile skjold. Isil utgjør fortsatt en stor trussel, både i Syria og nabolandene, og angrepet på fengselet var forutsigbart og ikke en isolert hendelse.

Rådsmedlemmene fordømte Isil-angrepet, og understreket viktigheten av å fortsette bekjempelsen av terrorisme. Mange uttrykte særlig bekymring for at kvinner og barn har blitt rammet hardt. I det norske innlegget fordømte FN-ambassadør Mona Juul Isil-angrepet, uttrykte bekymring for barn som ble rammet av kampene, trakk frem viktigheten av fortsatt bekjempelse av Isil og oppfordret alle parter til å respektere folkeretten.

Samme dag var det lukkede konsultasjoner om FNs politiske oppdrag for forebyggende diplomati i Sentral-Asia, UNRCCA, med redegjørelse fra FNs spesialrepresentant, Natalia Gherman. Viktige tema i Norges innlegg var blant annet situasjonen i Kasakhstan og Afghanistan, så vel som kvinners rettigheter og sammenhengen mellom klimaendringer og sikkerhet.

I forlengelsen av møtet om Sentral-Asia, ble også situasjonen i Etiopia diskutert under dagsordenpunktet «eventuelt». FNs nødhjelpskoordinator Martin Griffiths orienterte rådet.

Generalmajor Ingrid Gjerde er styrkesjef for FNs fredsbevarende styrke på Kypros. Denne uken ble mandatet forlenget.   Foto: FN-delegasjonen
Generalmajor Ingrid Gjerde er styrkesjef for FNs fredsbevarende styrke på Kypros. Denne uken ble mandatet forlenget. Etter norsk initiativ inkluderer det nå referanser til sammenhengen mellom klimaendringer og sikkerhet. Foto: FN-delegasjonen

Torsdag vedtok også Sikkerhetsrådet enstemmig å forlenge mandatet til FNs fredsbevarende styrke på Kypros, Unficyp, for seks måneder. Resolusjonen inneholder, etter norsk initiativ, blant annet referanser til sammenhengen mellom klimaendringer og sikkerhet.

Fredag 28. januar avholdt Sikkerhetsrådet et lukket møte om situasjonen i Myanmar. Møtet kom i stand etter et initiativ fra Storbritannia. Det var innledninger ved Prak Sokhonn, Aseans spesialutsending for Myanmar (og Kambodsjas utenriksminister), Noeleen Heyzer, FNs spesialutsending for Myanmar og Ramesh Rajasingham, nestleder i Ocha. Norge holdt et kort pressemøte i forkant av møtet, som kan sees her.

Andre skriftlige produkter fra Sikkerhetsrådet denne uken: