Historisk arkiv

Åpningstale til den 42. filmfestivalen i Haugesund 17. august 2014

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturminister Thorhild Widveys åpningstale til den 42. filmfestivalen i Haugesund 17. august 2014

Kjære festivalledelse, filmskapere, skuespillere, publikum – kjære alle sammen.

Dette er en stor dag. For meg og for alle dere filmelskere som er her i dag for å delta på åpningen av årets filmfestival i Haugesund.

For meg er det ekstra kjekt, som Haugalending og kulturminister, å være her i dag. Ikke minst fordi jeg har jobbet bak kulissene for denne festivalen da jeg jobbet for hotellene her i Haugesund.
Den røde løperen vi gikk på i går, var jeg selv med på å rulle ut, like før du Liv gjorde entré.

År etter år er Haugesund og filmfestivalen sentrum for prominente gjester fra både inn- og utland. Festivalen byr hvert år på nye, store filmopplevelser. Her nytes filmkunst i stort monn, erfaringer deles, og nye og viktige kontakter knyttes.

For festivalen er utvilsomt et viktig møtested for norsk og internasjonal filmbransje.  Hundrevis av bransjefolk fra mer enn 30 nasjoner fra alle verdensdeler, kommer årlig i august til Haugesund, for å se hva som rører seg i norsk film. Fellesnordiske samlinger, gode tilbud for barn, unge og studenter – for ikke å snakke om Amanda – gjør Haugesund og filmfestivalen til en av filmårets viktigste begivenheter.

Ikke minst handler festivalen om filmkunst. Og om anledningene til å forsvinne inn i kinomørket og la seg begeistre, utfordre - og provosere - av alle de gode filmene som vises under festivalen.

Men filmfestivalen handler om mer. Også formidling, distribusjon, og markedsføring for å bringe filmene ut til kinoene og det store publikum her hjemme.

***

Norsk film har gått igjennom en sterk utvikling de siste 15 årene, det fikk vi bekreftet da høstens norske premierefilmer ble presentert på Filmens hus tidligere denne uka.

Jeg vil føre en filmpolitikk som tar vare på og utvikler kvaliteten i norsk film. Jeg har høye ambisjoner for og tro på norsk film i årene som kommer.

Siden den forrige Stortingsmeldingen om film har det vært en betydelig utvikling på filmfeltet i Norge. Ikke minst har digitaliseringen endret produksjonsmåter, distribusjonsformer og salgskanaler.

Det er altså på tide å se på innretningene på nytt.

Våren 2015 legger jeg derfor frem en ny stortingsmelding hvor en ny og oppdatert filmpolitikk skal forankres. Færre føringer og færre konkrete mål, og best mulig bruk av statens virkemidler for filmen. Og ja, vi ønsker kvalitet i norsk film. Men nei, regjeringen skal ikke selv definere hva som er kvalitetsfilm. Dette skal vi overlate til dere.

Fordi vi har tro på at bransjen selv – uten statlige føringer – er best når de er uavhengige av staten. For kunstnerisk frihet er viktig. Kunstnerisk frihet kan ikke styres av staten, om enn aldri så velmenende, frihet og uavhengighet er grunnleggende forutsetninger for at kulturlivet skal kunne speile og utfordre det samfunnet det er en del av.

Regjeringens politikkutvikling skjer best i samråd med fagfeltet.

Det er dere som kan norsk film og kan gi oss gode råd om hvordan virkemidlene bør innrettes. Derfor vil vi lytte til dere.

Gjennom seminarer og møter, utredninger og høringer, mottar vi gode innspill til ny filmpolitikk, men vi tar gjerne flere. Konstruktive innspill er helt nødvendig når man driver med politikkutforming.

Derfor har jeg tatt initiativ til et nytt innspillsmøte i morgen – her i Norges filmmekka hvor hele bransjen møtes. Kl. 11 i morgen presenteres rapporten om økonomi og pengestrømmene i filmbransjen, i tillegg vil jeg ha deres meninger på hvordan vi sikrer tilgang og bred distribusjon av norsk film og annen kvalitetsfilm både på kino og på andre digitale plattformer. Jeg ser frem til debatten og håper å se mange av dere der.

Den norske filmfestivalen i Haugesund har en viktig posisjon som startgrop for den norske filmhøsten. Også i år er åpningsfilmen en attraktiv norsk premierefilm det knytter seg store forventninger til.

 

 

Lars Saabye Christensens store boksuksess”Beatles” topper listen over uforglemmelige oppveksthistorier. Den omfangsrike romanen, som kom ut i 1984, er blant de største litterære salgssuksessene i moderne norsk forlagshistorie.

Nå er altså en av Norges mest kjente romaner endelig blitt film. Mye ligger til rette for at det er høstens storfilm på norske kinoer vi straks skal se sammen her.

 

Filmen handler om å finne seg selv og hvordan motgang og hindringer faktisk lærer deg mer om hvem du er. Den handler om å se opp til sine forbilder, og prøve å leve opp til dem. Beatles er også en historie om kjærlighet, vennskap og naiv tro på fremtiden. Om en guttegjeng som ufrivillig vokser opp, og mister hverandre i livets mange utfordringer.

 

Vi som vokste opp på 1960-tallet husker godt hvordan Beatles var med på å definere ungdomskulturen. Guttene lot håret gro, og ”peace”, ”love” og ”understanding” bredte om seg. Handlingen er lagt til 1960-tallet, men Beatles tar opp tidløse utfordringer og tanker som mange kjenner seg igjen i.

 

***

Takk til festivalledelsen, deltakere og alle dere filmelskere, som hvert år gjør Haugesund til et mini- Cannes. Tusen takk til Gunnar Johan Løvik som har gjort en formidabel jobb alle disse årene.

Gi mannen en applaus.

Jeg vet hvilken innsats som er gjort hvert eneste år, hvilke muligheter festivalen gir, men samtidig hvilket ansvar Haugesund og regionen har for stadig å utvikle og fornye festivalen, så den bevarer sin aktualitet.

Jeg ønsker dere alle gode filmopplevelser og flotte festivaldager.

Med dette erklærer jeg den 42. norske filmfestivalen i Haugesund for åpnet.