Forsvarsministeren besøker Storbritannia

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide besøker sin britiske kollega Philip Hammond i London tirsdag 29. april.

Tema for møtet vil være det tette bilaterale forholdet mellom Norge og Storbritannia og den spente sikkerhetssituasjonen i Europa.

-Storbritannia er en sentral NATO-alliert, og en viktig partner for Norge. Vårt nære forhold som allierte går langt tilbake, og vi vil diskutere konkrete muligheter for ytterligere samarbeid i fremtiden, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. -Jeg ser frem til å diskutere sikkerhets- og forsvarspolitisk samarbeid med britene, sier forsvarsministeren.

En sentral diskusjon vil være den krevende sikkerhetspolitiske situasjonen i Ukraina. Begge land fordømmer Russlands annektering av Krim og det militære presset mot Ukraina. -En bærekraftig og langsiktig løsning på krisen i Ukraina kan bare oppnås gjennom politiske og diplomatiske virkemidler, sier Eriksen Søreide.

Den videre utviklingen av NATO vil også være på agendaen. -Temaet blir nå grundig diskutert i flere fora, siden NATOs toppmøte i Wales bare er noen måneder unna. Med reduksjonen av det militære nærværet i Afghanistan, går NATO inn i en ny periode. Derfor ser jeg frem til diskusjonene med Hammond om fremtidens NATO, sier forsvarsministeren.

Forsvarsministeren vil også diskutere F-35 anskaffelsen og mulighetene for samarbeid med britene med Philip Dunne (Minister for Defence Equipment, Support and Technology). -Vi er opptatt av å finne gode, europeiske løsninger, og vi jobber med britene om fellesløsninger spesielt rundt utdanning, trening og øving, sier forsvarsministeren. Videre er både Storbritannia og Norge opptatt av det etableres en europeisk logistikkløsning som må være på plass for å understøtte operasjonene når vi tar flyene i bruk her i Europa.

Hun avslutter besøket med å holde en tale om Norges perspektiv på NATOs utvikling, det transatlantiske forholdet og krisen i Ukraina på Chatham House. Les mer her: http://www.chathamhouse.org/events/view/198986

 

Priv til red:

Pressekontakt for forsvarsministeren: Ann Kristin Salbuvik, aks@fd.dep.no, 906 69 356.

 

Til toppen