Åpning av dronning Sonjas kunststall

Statsminister Erna Solbergs tale under åpningen av dronning Sonjas kunststall.

                                                                                      Sjekkes mot fremføring

Deres Majesteter,

Kjære Sonja og Harald.

Stallen her på Slottet har forandret seg mye siden jeg var her sist. Den har gått fra å være en gammel stall til å bli dronning Sonjas kunststall.

I dag åpnes en del av Slottet som aldri tidligere har vært tilgjengelig for publikum. Det er i seg selv et spennende prosjekt. Men dere har tatt ett steg videre, og etablert en arena for kunst og kultur.

Vi kjenner dronningen som en entusiastisk kulturformidler. Den aktiviteten ser heldigvis ikke ut til å avta. Dette prosjektet er et godt eksempel på det.

Både kongen og dronningen fyller 80 år i år, og regjeringen har i den anledning ønsket å bidra til kunststallen. Vår gave er en digital installasjon som tar utgangspunkt i dronning Mauds private fotoalbum og noen av kjolene og draktene hennes.

Det er Nasjonalmuseet som har gjort jobben, og jeg vil gi honnør til alle som har bidratt til å utvikle installasjonen.

Ved hjelp av nye presentasjonsteknikker og nye måter å sette sammen elementer på, har dere skapt flotte opplevelser for publikum.

Installasjonen består av seks utvalgte temaer fra Dronning Mauds fotoalbum, og hvert enkelt tema introduseres av ett av hennes antrekk. Her får vi se: 

•         Kroningskjolen fra 1906

•         Dronningens rideantrekk

•         En festkjole fra private selskaper

•         En vinterkåpe

•         Gallakjole med tiara

•         Og en av Mauds sommerkjoler

Dronning Maud var Norges første dronning på flere hundre år som ikke samtidig var dronning av enten Danmark eller Sverige.

Derfor er hennes historie viktig å ta vare på. Og derfor skal hennes historie vises frem her i den stallen hun var så glad i.

Dette er kongefamiliens historie. Men det er også Norges historie.

Kjære dronning Sonja: Gratulerer med 80-årsdagen. Og gratulerer med denne vakre kunststallen.

Til toppen