Historisk arkiv

Årsrapport 2020 - Handlingsplan for allmennlegetjenesten

Arbeidet med å styrke fastlegeordningen er i full gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen la i mai i fjor frem Handlingsplan for allmennlegetjenesten 2020-2024. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å følge-evaluere handlingsplanen. Nå er første årsrapport klar.

–Fastlegeordningen har vært en suksess, men mange fastleger melder om høyt arbeidspress og flere kommuner sliter med å rekruttere. Regjeringen har derfor lagt frem en forpliktende handlingsplan på 1.6 milliarder for å styrke fastlegeordningen. Vi har særlig tatt grep for å rekruttere flere fastleger og sørge for at etablerte fastlegene ønsker å bli i yrket. Vi må la denne planen få noe tid til å virke før vi kan si noe helt sikkert om effekten av den, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Sentrale tiltak i handlingsplanen er blant annet å gjøre det enklere å etablere fastlegepraksis og se på hvilke arbeidsoppgaver som fastlegene kan avlastes for. Summen av tiltakene i planen skal bidra til å nå tre hovedmål: en attraktiv og trygg karrierevei for fastlegene, god kvalitet til alle og en framtid med teambaserte allmennlegetjenester.

–Vi må modernisere fastlegeordningen slik at den møter innbyggernes behov fremover. Vi jobber nå tett sammen med Helsedirektoratet, KS og Legeforeningen med å følge opp tiltakene i handlingsplanen og eventuelt å justere disse. Denne rapporten gir oss viktig kunnskap inn i dette arbeidet. Jeg har stor tro på at handlingsplanen vil føre oss i riktig retning i takt med at tiltakene blir gjennomført, sier Høie.

Årsrapporten for 2020 viser at det er det er satt igangsatt et omfattende arbeid for å styrke allmennlegetjenesten, men at det vil ta tid før man ser samlet effekt av planens tiltak. Det er utfordringer knyttet til rekruttering og stabilisering av fastlegeordningen.

Noen hovedfunn:

  • Økningen i lister uten fast lege det siste året indikerer økte rekrutterings- og stabiliseringsproblemer i fastlegeordningen. Antall innbyggere uten fast lege er nå nesten dobbelt så høyt som i mars 2019, og har økt fra 2018.
  • I løpet av 5-10 år kan mange kommuner, på grunn av høy andel fastleger over 60 år, få behov for mange nye leger.
  • Fastlegeavtalenes varighet er noe redusert og det er færre ledige plasser på listene til fastlegene.
  • I 2020 er antallet LIS1-stillinger økt, ALIS-kontorene er styrket og tilskuddsmidlene til ALIS-avtaler er økt og tilskuddsordningene forbedret. 
  • Det er forskjeller mellom store og små kommuner i utforming av tjenestetilbudet, rekrutteringsutfordringer og befolkningens tjenestebruk.
  • Endingene i basisfinansieringen har så langt hatt begrenset effekt.
  • Antallet e-konsultasjoner har økt kraftig, dette har gitt økt fleksibilitet og har bedret tilgjengeligheten til fastlegetjenesten.
  • Det er bedre tilgjengelighet til legetjenester i sykehjem, og fastlegene gjennomfører flere sykebesøk.
  • Fastlegene har deltatt på færre tverrfaglige møter.
  • Det er registrert flere kontakter mellom fastleger og leger i spesialisthelsetjenesten.

Les rapporten