Asheims innlegg på pressekonferansen 11. august

De kommende ukene skal over en million nordmenn vende tilbake eller starte for aller første gang i barnehage, grunnskole, videregående, fagskole, universitet eller høyskole. Og der vil jeg helst at de alle skal få være også utover høsten.

Når smitten øker, berører det oss alle. Som Bent sa er det grunn til å være ekstra påpasselig i ukene som kommer.  

Det gjelder i aller høyeste grad også studenter ved fagskoler, universiteter og høyskoler.

Det første møtet med studielivet er viktig. Ja, for mange ganske avgjørende. Mange har flyttet hjemmefra for aller første gang og gjerne til en by de ikke kjenner så godt. Første dag du kommer inn på campus uten å trekke kjensel på et eneste menneske kan være småskummelt for de aller fleste.

Derfor er også diskusjonen som nå går om fadderuken viktig, men den trenger nyanser.

Fadderuken er også omvisning på campus med nye medstudenter
Den er å gjøre seg kjent med et nytt sted å bo og å få et nettverk som også blir dine venner i årene fremover.

Alt dette er viktig for en god start på studietiden.

*

Men akkurat i år krever studiestart og fadderuke litt ekstra av oss alle og særlig av studentene selv.

Mitt inntrykk er at mange har vært godt forberedt, og det vil jeg berømme dem for. Men vi ser også for mange eksempler på at smittevernreglene brytes både i organiserte fadderaktiviteter og i private sammenhenger.

*
Jeg forstår godt at mange unge er lei av lite kontakt med venner.

Men Covid-19 smitter ikke ut ifra hvilket arrangement du er på. Store folkesamlinger og lange køer kan også føre til smitte. Fest og nachspiel er kjempemorsomt, men ikke hvis flere blir syke, mister jobben og vi må stenge ned samfunnet igjen.  

*
Studentlivet er morsomst når samfunnet fungerer noenlunde normalt. En dempet fadderuke er en god investering for å slippe å sitte alene med enda mer digital undervisning på hybelen resten av høsten.

Derfor kan ikke en viktig introduksjon til studiestedet du har begynt på være en unnskyldning for å bryte smittevernreglene. Når det er blant unge smitten nå vokser mest, har også unge et stort ansvar for å snu den trenden.

Så husk: Hold avstand. Vask hender. Test deg ved mistanke om smitte. Følg smittevernreglene. Bruk tiden til å bli kjent med nye venner, men dropp uforsvarlig festing og risikabel oppførsel. Det rammer ikke bare deg selv, men mange du er glad i.

Rett og slett ta hensyn til hverandre.

*

Og når jeg først har dere her, vil jeg også si dette:

Nyt tiden som student. Den er for de fleste over flere år, og mye mer enn bare fadderuke.

Bruk de skarpe evnene og kloke hodene som gjorde at dere kom inn på studiet – først på trygghet og smittevern, så på utdanningen.

Ha et godt semester, alle sammen! Og god studiestart! Takk for meg.