Beitekrise i reindriften

Reindriftsnæringen opplever denne vinteren nok en gang beitekrise med krevende beiteforhold og låste beiter. Mye snø og islagte beiter gjør at reinen ikke får tilgang på tilstrekkelig mat gjennom naturlig beite.

Beitekrisen har rammet flere distrikt i Nordland, Troms og Finnmark, og har så langt berørt i overkant av 60 000 rein. Reindriftsmyndighetene og beredskapsutvalgene følger situasjonen tett.

Reindriften er en av de næringene som først og sterkest merker klimaendringene. Siden 2017 har reindriften opplevd en rekke beitekriser. I årene fremover vil klimaendringene kunne medføre høyere frekvens av vintre med låste beiter. Denne utviklingen er med på å understreke viktigheten av et velfungerende system for beredskap i reindriften. For avtalepartene – Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) og staten ved Landbruks- og matdepartementet – har dette også vært en hovedprioritet de siste årene.

– Sammen med NRL har vi etablert et godt system for beredskap i reindriften. Regjeringen ser det som en viktig oppgave å støtte opp om reindrifta, blant annet gjennom den styrkingen av beredskapsfondet som er gjort de siste årene. Vi ønsker med dette å legge til rette både for god dyrevelferd og en fortsatt god produksjon fremover, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad.

Avtalepartene har bygget opp et velfungerende system for beredskap i reindriften slik at tiltak raskt kan iverksettes for å sikre dyrevelferden og produksjonen når en beitekrise oppstår. Beredskapsfondet er betydelig styrket de siste årene, og avtalepartene fortsetter å styrke fondet i Reindriftsavtalen 2024/2025. Det er etablert beredskapsutvalg i hvert av reinbeiteområdene. Utvalgene gjør en viktig jobb med å vurdere beiteforhold og fastsette beitekrise. Beredskapsutvalgene skal også gi råd for å forebygge beitekriser.

Rein på beite
Beitekrisen har rammet flere distrikt i Nordland, Troms og Finnmark, og har så langt berørt i overkant av 60 000 rein. Foto: Landbruks- og matdepartementet