Norge øker støtten til utdanning i Jordan med ti millioner kroner

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jordan fortjener stor anerkjennelse for ansvaret de nå påtar seg for å gi alle barn i Jordan, inkludert de mange flyktningene fra Syria, en plass i den offentlige skolen. Norge øker støtten til utdanning i Jordan med ti millioner kroner til et nytt flergiverfond, sier utenriksminister Børge Brende. Han besøkte i dag Jordans hovedstad Amman.

Under Syria-konferansen i London, der Norge var medarrangør, forpliktet jordanske myndigheter seg til at alle barn i Jordan skal få et utdanningstilbud skoleåret 2016-2017. Jordan planlegger at ytterligere 102 skoler skal operere med doble skift fra høsten 2016, noe som skal gjøre det mulig å få 50.000 ekstra syriske elever inn i den offentlige skolen.

Utenriksminister Børge Brende møtte kong Abdullah II av Jordan i Amman. Foto: Frode O. Andersen, UD
Utenriksminister Børge Brende møtte kong Abdullah II av Jordan i Amman. Foto: Frode O. Andersen, UD

I tillegg skal elever som har mistet tre års skolegang eller mer få et eget utdanningsprogram i samarbeid med Unicef. Med dette skal de på sikt også kunne komme inn i vanlig skole. Til dette vil Norge og andre donorer bidra med ti millioner kroner via en felles givermekanisme.

- Det store antallet syriske flyktninger i Jordan legger stort press på infrastruktur og tjenesteleveranse, inkludert utdanningssektoren. En viktig del av denne flergiverordningen er tiltak som ikke bare vil øke kapasiteten, men også kvaliteten til det jordanske utdanningssystemet. Dette vil både de syriske og de jordanske elevene nyte godt av, sier Brende.

Utdanning er en viktig del av Norges støtte til Jordan, som vertsland for syriske flyktninger. Totalt vil Norge i år gi minst 50 millioner til utdanning av syriske barn og fattige jordanske barn i Jordan, gjennom blant andre Unicef og Flyktninghjelpen.

Norge var sammen med Storbritannia, Tyskland, Kuwait og FN vertskap for giverkonferansen i London 4. februar. Norge annonserte et bidrag på totalt om lag ti milliarder kroner over fire år i humanitær bistand og utviklingsstøtte til flyktninger og nødlidende i Syria og nabolandene. Minst 15 prosent av støtten i 2016 skal gå til utdanning. Støtten til Jordan er en del av denne utdanningssatsingen.