Historisk arkiv

Norge vil gi om lag ti milliarder kroner over fire år til Syria og naboland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

- Krisen i Syria har ufattelige konsekvenser for millioner av mennesker i Syria og nabolandene. Det er med direkte hjelp inn i Syria og regionen vi hjelper best. Norge øker derfor nå bistanden til 2,4 milliarder kroner for i år. Vi ønsker å opprettholde et høyt nivå og gi rundt ti milliarder kroner til sammen i bistand i Syria og regionen over fire år, sier statsminister Erna Solberg.

Regjeringen har tatt initiativ til giverlandskonferansen i London i dag. 13,5 millioner mennesker, langt mer enn dobbelt så mange mennesker som det bor i Norge, trenger nå humanitær hjelp inne i Syria. I tillegg har 4,5 millioner mennesker flyktet fra landet og trenger støtte.

- Dette er et rekordhøyt bidrag fra Norge. Aldri før har Norge gitt så mye penger til en humanitær krise som dette. De humanitære behovene er enorme. Med denne konferansen oppfordrer vi andre land til også å bidra mer, sier utenriksminister Børge Brende.

Den norske støtten vil gå til humanitær innsats og langsiktig støtte inne i Syria og til Syrias naboland. Støtten vil gå til blant annet utdanning, helse, husly, mat, nødhjelp, beskyttelse, vann- og sanitær, samt arbeidet med ofre for seksualisert vold. Midlene kanaliseres i hovedsak gjennom FN og hjelpeorganisasjoner som Norge har et godt samarbeid med. Norge prioriterer utdanning spesielt og setter av hele 15 prosent av støtten, 350 millioner kroner, til dette i år.

- Borgerkrigen har vart i snart fem år. Tar vi ikke i et krafttak nå, vil situasjonen bare bli verre for sivile i nød, Syrias naboland og det påvirker hele det globale samfunnet inkludert Norge, sier statsminister Solberg.

Over 30 statsledere og representanter fra over 60 land samt FN-ledere deltar på konferansen «Supporting Syria and the region 2016» i London i dag. Statsminister Solberg leder konferansen sammen med Storbritannias statsminister David Cameron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Kuwaits emir al-Sabah og FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

- Det haster å få en slutt på konflikten. Syria er så ødelagt at det vil ta mange år å reparere skadene, når det endelig blir fred. Derfor er det svært viktig at giverlandene har forpliktet seg til å gi bistand over flere år. Mer forutsigbar støtte gjør at hjelperne på bakken kan planlegge innsatsen bedre, sier utenriksministeren.

Norge har siden starten vært en av de største bidragsyterne til Syriakrisen. På forrige givermøte i Kuwait lovet Norge 750 millioner kroner i 2015, men i løpet av fjoråret bidro Norge med 1,57 milliarder kroner til å hjelpe sivile i Syria, Irak, Libanon og Jordan. Det innebærer at Norge tredobler støtten sammenlignet med lovnadene fra forrige givermøte.  Regjeringen bevilger nå 2,4 milliarder for 2016, mesteparten fra det humanitære budsjettet. Regjeringen går inn for å gi tilsvarende beløp i støtte for 2016 - 2019 til Syria, Irak og berørte naboland, totalt om lag 10 milliarder kroner.

For mer informasjon om konferansen, se: https://www.supportingsyria2016.com/