Deler ut 100 millioner gründerkroner

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

18 investormiljøer over hele landet har fått til sammen 100 millioner gjennom en nytt gründerprogram. Ordningen skal bidra til at flere gründere får lettere tilgang på oppstartspenger og investorer.

StartupLab er et av miljøene som har fått penger gjennom den nye ordningen. Det har gründerne i Unisound fått nyte gode av. Her er de sammen med næringsminister Monica Mæland.
StartupLab er et av miljøene som har fått penger gjennom den nye ordningen, først i piloten før jul og i tildelingen nå. Det har gründerne i Unisound fått nyte gode av. Her er de sammen med næringsminister Monica Mæland. Foto: NFD/Håkon Jacobsen

-Norge er i omstilling. Vi trenger flere gode gründere som skaper nye arbeidsplasser. Mange sliter med å skaffe penger i den krevende oppstartsfasen. Denne nye ordningen kan bidra til at flere lykkes, sier næringsminister Monica Mæland.

Regjeringen, Venstre og KrF satte av 100 millioner til en såkalt presåkorn-ordning i budsjettet for 2016. Pengene ble lyst ut i vår, og skal gå til nye og innovative oppstartsbedrifter under fem år.

 – Vi må få flere gründerselskaper til å vokse seg store med base i Norge.  Denne nye ordningen er med på å tilføre gründerne kapital og kompetanse som kan hjelpe selskapene å vokse. Det er viktig nå som Norge er i en omstillingsfase og skal posisjonere seg for en ny særstilling, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

200 nye millioner
Hele 45 miljøer søkte om de 100 millioner kronene som Innovasjon Norge lyste ut i vår. Nå har 18 av kommet gjennom nåløyet.

Gjennom presåkorn-ordningen gir Innovasjon Norge rentefrie lån til teknologioverføringskontorer (TTOer), inkubatorer og nettverk av privatinvestorer (forretningsengler).

Disse organisasjonene eller nettverkene skal igjen investere i oppstartsbedrifter. Pengene skal matches med minimum et like stort beløp, fortrinnsvis fra privatinvestorer (forretningsengler).

Det betyr at det totalt er 200 millioner kroner som kommer gründerbedriftene til gode. Pengene vil kunne gi støtte til om lag 50 gründerbedrifter.

Til sammen ble det søkt om 410 millioner kroner i pre-såkornlån 2016.

Gode resultater fra pilot
Den nye gründerordningen ble lansert som en pilot før jul i fjor. Gjennom piloten er det så langt blitt investert 27 millioner kroner fra staten. I tillegg har private gått inn med over 40 millioner kroner. Det vil si at det gjennom ordningen så langt er investert til sammen  67 millioner kroner i gründerbedrifter.

- Resultatet fra piloten er oppløftende. Det viser at ordningen kan gjøre en forskjell for gründere. Det er også bra å se at de private investorene har kommet på banen, sier næringsminister Monica Mæland.

Disse investormiljøene har fått presåkornpenger 2016:

Teknologioverføringskontorer (TTOer) og inkubatorer

Investormiljø

Millioner kroner

Fylke

 

NTNU Accel og Ålesund Kunnskapspark

 

6

Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Oppland

Kjeller Innovasjon

 

6

Akershus/landsdekkende

Bergen Teknologioverføring

 

6

Hordaland

Kongsberg Innovasjon

 

6

Buskerud

Inven2

6

Oslo

Validé AS

5

Rogaland

Norinnova

4

Troms

StartupLab AS

6

Oslo/landsdekkende

500 Nordics

5

Oslo/landsdekkende

 

Nettverk av privatinvestorer

Investormiljø

Millioner kr

Fylke

Tidligfasefondet i Nord-Trøndelag AS

5

Nord-Trøndelag

FFV AS

4

Hordaland

Sagene Tech Ventures

7

Oslo

Angel Challenge

8

Oslo/ landsdekkende

Victrix AS

5

Hordaland

CoFounder

6

Sør-Trøndelag

Bakken & Bæck Invest AS

4

Oslo

TELEMARK GROUP AS

5

Telemark

ASETTO CAPITAL AS

4

Telemark