Historisk arkiv

Svar på spørsmål om planlagt henrettelse i Saudi-Arabia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) om hvilke steg norske myndigheter vil ta for å stanse en planlagt henrettelse av en menneskerettighetsforsvarer i Saudi-Arabia.

Skriftlig spørsmål nr. 2101 (2017-2018).
Datert 24.08.2018

Fra representanten Kari Elisabeth Kaski (SV) til utenriksministeren:
29-årige Israa al-Ghomgham står i fare for å bli henrettet i Saudi-Arabia for å fredelig ha stått opp for menneskerettigheter og religionsfrihet. Hva mener utenriksministeren om den planlagt henrettelsen, og hvilke steg vil norske myndigheter ta for å legge press på Saudi-Arabia for å stoppe henrettelsen?

Utenriksministerens svar:
Norge er imot all bruk av dødsstraff, og arbeider systematisk i FN og opp mot enkeltland for å nå målet om global avskaffelse av dødsstraff. Vi oppfordrer land som ikke har avskaffet dødsstraff, herunder Saudi-Arabia, til å innføre moratorium og umiddelbar stans i henrettelser.

Jeg er sterkt bekymret over utviklingen av menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia. Dette gjelder ikke minst fengsling av menneskerettighetsforsvarere, manglende ytringsfrihet og økt bruk av dødsstraff, inkludert situasjonen til Israa al-Ghomgham.

Saudiske myndigheter har ansvar for å etterleve sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser. Disse forpliktelsene stiller blant annet krav om rettferdig rettergang. Det er også myndighetenes ansvar å sørge for at menneskerettighetsforsvarere får utføre sitt arbeid uten å risikere straff og forfølgelse.

Norge har jevnlig tatt opp menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia i FN-sammenheng, senest under Menneskerettighetsrådets sesjon i juni. Landhøringen (UPR) som vil finne sted i november, vil være en god anledning til å ta opp konkrete saker, inkludert dødsstraff.

De siste månedene har vi uttrykt en særlig bekymring over situasjonen for menneskerettighetsforsvarere overfor saudiske myndigheter. Dette har vi gjort både i Riyadh og overfor den saudiske ambassaden i Oslo. Vi samarbeider med nærstående land i denne typen saker. Å tale med felles stemme gir økt styrke.

Vår ambassade i Riyadh deltar i rettshøringene til menneskerettighetsaktivister når det er mulig å få tilgang i rettslokalene. Vi vil også i saken til Israa al-Ghomgham be om å få delta på rettshøringene.

Jeg viser for øvrig til mitt skriftlige svar på spørsmål 1665 fra representanten Øvstegård den 1. juni i år, angående menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia.