Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Svar på spørsmål om eksport av forsvarsmateriell til Tyrkia

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) om utenriksministeren vil vurdere å stanse all eksport, inkludert på inngåtte lisenser, som en tydelig reaksjon overfor Tyrkias myndigheter på krigføringen i Nord-Syria.

Spørsmål nr. 142 (2019-2020).
Datert 24.10.2019

Fra representanten Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren:
Utenriksministeren har tidligere varslet at Norge ikke vil behandle nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk i Tyrkia inntil videre.

Vil utenriksministeren vurdere å stanse all eksport, inkludert på inngåtte lisenser, som en tydelig reaksjon overfor Tyrkias myndigheter på krigføringen i Nord-Syria? 

Utenriksministerens svar:
Jeg er dypt bekymret for den tyrkiske militæraksjonen i det nordøstlige Syria. Norge har fordømt den tyrkiske militæraksjonen, oppfordret Tyrkia til å avslutte operasjonen umiddelbart og trekke sine styrker tilbake. Vi har vært konsistente i vår oppfordring om å respektere folkeretten.

Utenriksdepartementet vil i den rådende situasjonen ikke behandle nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk til Tyrkia.

Alle gyldige lisenser for eksport av forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk i Tyrkia vil bli gjennomgått og vurdert konkret. Dette vil ta noe tid. Bedrifter som har gyldige lisenser med forestående leveranser holder etter dialog med Utenriksdepartementet leveransene tilbake.